Турция иска зона за сигурност в Сирия


 Турция иска зона за сигурност в Сирия

Снимка: АФП

Правителството на Турция поиска разрешение от парламента за изпращането в Сирия и Ирак на военни, в рамките на борбата на международната коалиция с групировката „Ислямска държава”, както и за провеждането на трансгранични операции – „с цел поддържане на националната сигурност”.

От подписан от премиера Ахмет Давутоглу документ става ясно, че Турция е готова да предостави на чуждестранни военни своята територия за времето на операциите срещу „Ислямска държава”. Очаква се Меджлиса да проведе гласуване по въпроса днес. Решението, ако до такова се стигне, ще бъде в сила една година.
До неотдавна турските власти открито гледаха скептично на намеренията на Вашингтон за борба срещу „Ислямска държава” и отказваха да се присъединят към оглавяваната от САЩ коалиция. Всъщност, представеният в парламента документ показва, че настроенията на Анкара са се променили.

Миналата седмица президентът Ердоган не само публично подкрепи плановете на Вашингтон и съюзниците му, но и обяви, че въздушните удари по позициите на сражаващите се в Ирак и Сирия екстремисти не са достатъчни и е нужна пълномащабна сухопътна операция. Във вторник в Анкара официално потвърдиха, че са готови да участват в нея, при условие, че Междлисът даде одобрението си.
Поводите за промяната на отношението на турското ръководство към „Ислямска държава” са няколко.

Първо, правителството на Ахмет Давутоглу успя да освободи от плен 49 заложници, което развърза ръцете на Анкара.

Второ, рязкото изостряне на ситуацията на турско-сирийската граница – отряди на „Ислямска държава” започнаха масирано настъпление към съседните на Турция райони с предимно кюрдско население. Това доведе до неконтролируем поток от бежанци пред границата – именно в момент, когато Турция се опитва да реши собствените си проблеми с кюрдите.

И накрая, преди дни бойци на „Ислямска държава” плениха 20 военни в турския анклав в сирийската провинция Алепо. Те са охранявали гробницата на Сюлейман Шах – дядо на Осман І, основател на Османската империя.

В отговор от Турция заявиха, че „Ислямска държава” е нахлува на нейната суверенна територия. Всичко това става на фона на постоянно постъпващите от Анкара сигнали за обстрел на границата от сирийска територия. В граничните територии има огромно количество военна техника.
За времето на конфликта в Сирия правителството на Турция вече е получавало разрешение за провеждане на трансгранични операции, също на фона на обстрел на пограничните райони. Но правителството на тогавашния премиер Реджеп Ердоган не се възползва от това.
Пред вестник „Коммерсант” експерти коментират, че сега това може и да стане.
Обявявайки намерение за присъединяване към коалицията, турските власти анонсираха още една инициатива, която обясниха с нуждата да се спре бежанския поток през границата.

Става дума за създаване на сирийска територия на т. нар. зона за сигурност, където ще се настаняват всички, които в бъдеще ще искат убежище в Турция.
„Анкара иска да създаде такава зона на територията на Сирия, а това предполага вкарване на турски войски там. Дамаск това няма да търпи”, коментира Виктор Надеин-Раевский от ИМЕМО РАН.

Според експерта, при такова развитие на събитията ще става дума за „окупация на част на сирийската територия, а това не може да е разглежда като легитимно действие на Турция”.
Вчера в Анкара първоначално намекнаха, че ще настояват за създаване на зона за сигурност независимо дали коалицията ще подкрепи тази идея или не. По-късно Ердоган каза в парламента, че страната „няма желание да се меси във вътрешните работи на съседни държави”.

Източник: Информационна агенция „Фокус“

http://www.focus-news.net

Posted on 03.10.2014, in Анализи, Балканите and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: