ЕС-САЩ: партньорство с еднопосочно движение ли?


ЕС-САЩ: партньорство с еднопосочно движение ли?

Сесилия Малмстрьом. © Архивно фото: ru.wikipedia.org/Russavia/cc-by-sa 3.0

Съгласно съобщение за печата на Еврокомисията, край Вашингтон в началото на седмицата се подновиха преговорите по въпроса за зоната за свободна търговия между Европейския съюз и САЩ.

В същия ден в рамките на слушанията в Европарламента по кандидатурите на новите еврокомисари кандидатът от Швеция Сесилия Малмстрьом представи своята програма.

Тя е предложена за поста еврокомисар по търговията и ще отговаря, по-специално, за преговорите по зоната за свободна търговия на ЕС и САЩ. Ден преди речта й обаче в нейната позиция стана един неочакван поврат.

Както е известно, бъдещите комисари в навечерието на слушанията бяха длъжни в писмена форма да отговорят на предварително разпратени въпроси. Те засягаха приоритетите на кандидатите в онези сфери, с които им предстои да се заемат в случай на утвърждаване. Малмстрьом също отговори на тях.

Съгласно германското издание „Neues Deutschland“, в първия вариант на отговорите Сесилия Малмстрьом е била категорично против точката за т.н. „защита на инвеститорите“. Там става дума, че американските концерни, в случай на конфликт с правителството на една или друга страна, могат да се обръщат в неподчинени на държавата независими арбитражни съдилища.

Съгласно данни на медиите, в тези съдилища юристите изпълняват ролята и на адвокати, и на прокурори, и на съдии. Процесите са зад затворени врати, никакви апелации не се приемат.

За радост на нарастващия брой противници на бъдещото споразумение със САЩ, в анкетата Сесилия Малмстрьом се обяви против „каквито и да било ограничения на пълномощията на членките на Европейския съюз“, както и за изключване на тази точка от подготвяния договор.

По-рано същото мнение беше изразявал и главата на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Но на слушанията в Европарламента Сесилия Малмстрьом се изказа по въпроса за „защитата на инвеститорите“ къде по-меко, и дори не ставаше дума за изключване на точката от документа. Тя предложи да се изнамери някаква система, която да зачита „всички съображения“.

Както пише „Neues Deutschland“, съобщенията на някои медии относно промяната на позицията на Малмстрьом са били препонесени по такъв начин, че в анкетата тя уж била допуснала, както казват, „досадна грешка“.

Но това не е така, пише вестникът, ясно и точно формулираната от Сесилия Малмстрьом позиция не е „грешка на печата“.

Най-вероятно е, както предполага „Neues Deutschland“, представителката на Швеция в своите съждения „прекалено да е надникнала от прозореца“ и през почивните дни да е получила 2-3 обаждания по телефона. Впрочем, въпросът не е там – какви ли са били тези обаждания.

Важно е друго. Както резюмира вестникът, съдейки по всичко по-нататъшните преговори също ще минават зад затворени врати, и с това Сесилия Малмстрьом и Жан-Клод Юнкер едва ли ще могат нещо да направят.

Автор: Олег Севергин

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 03.10.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: