Невъзможно е Москва да бъде сплашена


Невъзможно е Москва да бъде сплашенаЕдно от най-големите американски издания — The Atlantiс, пише, че западните лидери, особено американските, трябва да се опитат да разберат Русия и да приемат факта, че това не е страната, която може да бъде накарана да промени своя курс чрез сплашване.

Журналистът Джефри Тейлър пише: „Положението на нещата, с които се сблъскахме, е предизвикано предимно от провала на опитите на част от западните, особено американските лидери, да разберат Русия, а те трябва да направят това, отчитайки нейната стратегическа важност, ядрения арсенал, континенталните мащаби, природните ресурси.”

Сегашното напрежение също така е свързано с нежеланието да бъде призната загрижеността на Русия по повод разполагането край западните й граници на бази на НАТО — блок, който според автора е по определение враждебен към Руската федерация.

По силата на исторически, географски, културни особености, както и по силата на своите размери Русия не принадлежи нито на Изтока, нито на Запада, тя е своего рода отделен свят, смята Тейлър.

По-нататък в статията на The Atlantiс се твърди, че Русия не е страната, която чрез сплашване може да бъде накарана да промени курса си — това е страна, преживяла прекалено много и затова заплахите с икономически санкции са празни за руснаците.

Това дава обратен ефект — увеличава подкрепата за Владимир Путин от страна на населението.

Тейлър е на мнение, че единственият шанс да бъде постигнат стабилен и разумен мир е в предложението за неутралитет на Украйна от страна на НАТО и САЩ, което означава тя да не се приема в НАТО, а украинските власти да бъдат убедени да оттеглят внесения от Яценюк законопроект за отмяна на извънблоковия статут на страната.

 

Автор „Русия днес“

Източник: http://rusiadnes.bg

Posted on 01.10.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: