„Началото на края“ на американския долар


„Началото на края“ на американския долар

Снимка: hronika.info

От Москва взеха интересно решение                     

На фона на разширяващите се западни антируски икономически санкции, обемът на търговията с китайски юан на Московската борса нарасна пет пъти от началото на годината, и тази тенденция набира сила.

В абсолютни цифри търговете с юани/рубли на Московската междубанкова валутна борса през август надхвърли $800 милиона, което е 9 пъти повече от аналогичния миналогодишен показател. Нима това е „началото на края“ на американския долар?

Китай е най-големият външнотърговски партньор на Русия. През 2013 година двустранният ни стокооборот състави $89 милиарда, а след още пет години руско-китайската търговия следва да излезе на нивото, поставено като задача от ръководството на нашите страни – $200 милиарда.

Според икономиста Виктор Ивантер, при такива мащаби на търговията би било странно да се използват долари при разплащанията с Китай, вместо юани:

– Глупаво е, когато с чужда валута ние купуваме китайски стоки, а китайците – стоки, произведени в Русия. Освен това, поведението на американските власти превръща долара в несигурна валута. И не е за учудване, че Китай, Русия и други страни се стараят да се дистанцират от долара.

Въпреки че това не е бърз процес, мисля, че в близко бъдеще доларът ще загуби значителна част от своите позиции на световна валута. Още повече, че Русия и Китай се стремят към увеличаване на разплащанията с национални валути.

Според заместник-министъра на финансите на Русия Алексей Моисеев, Русия и Китай могат до половината стокооборот да прехвърлят в юан и рубла вече в най-близко време.

Например,“Газпром“ разглежда възможността да приема плащания от Китай в юан по дългосрочния контракт за доставки на природен газ на обща стойност $400 милиарда. Според експерти, изключването на валутите на трети страни от руско-китайската търговия съществено ще укрепи положението на рублата и юана на световната арена.

Експертът Андрей Островски от руския Институт на Далечния изток сочи стремежа на руски компании да заменят щатските долари в разплащанията с национална валута:

– Имайки предвид европейските и японските санкции спрямо руски банки, редица руски фирми започват да се преориентират към китайската и хонконгската банкова система.

Такива големи корпорации, като „МегаФон“ и „Норилски никел“, вече конвертираха част от своите депозити от щатски долари на юани и хонконгски долари и ги прехвърлиха в китайски банки, и това е само началото на процеса.

Финансистите прогнозират по-нататъшен растеж на обемите търговия с китайски юани на Московската междубанкова валутна борса до 1,3 – 2,0 милиарда юана в течение на близките 6 месеца.

В бъдеще този показател ще се увеличава пропорционално растежа на руско-китайския стокооборот.

 

Източник: ® LIVENEWS.BG / Антоан Николов

Posted on 01.10.2014, in Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 коментара.

 1. Атанас

  Пишат смешки защото всичко се синхронизира с долара тоест ако 1 долар е 10 рубли и утре стане 15 рубли как Китай ще иска рубли ??? – мислете малко

  Как е в ЕС – плаща се в евро но това не значи ,че са се отказали от долара

  Явно не се знае как функционира световната валутна система

  Става въпрос за правила еднакви за всички и общо казано е международно право и във финансите е световна валута и вързан за нея петрол плюс счетоводните стандарти на МВФ приети 1996год.

  Засега по-малкото зло е долара да остане свет.валута и заради прозрачноста – http://www.usdebtclock.org/#

  Не толкова просто и БРИКС нямат намерение да се отказват от долара но искат да махнат стопиращите квоти на САЩ в МВФ и Св.банка

 2. Анонимен

  Доларът се обезценява непрекъснато . В европа много малко фирми ползват американски продукти, сигурно най-купуваните американски продукти са на Епъл 🙂 Високите технологии са концентрирани в Швейцария, природните ресурси в Русия , за чий хуй им е всичко да минава през долар ?Аз не ползвам долари от 10 години , няма какво да купя с тях реално. Това, което се продава в америка се продава и в европа и ако е европейски продукт е с гарантирано много по-високо качество.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: