Виртуалният “реверсен газ” към Украйна


Виртуалният “реверсен газ” към Украйна

Украинският премиер Яценюк (вдясно), словашкият премиер Робърт Фицо (вляво) и Клаус Дитер Борхард, директор по вътрешните енергийни пазари в Еврокомисията, откриват газопровод в Словакия, по който ще се доставя обратно за Украйна “реверсен” газ. Снимка: Natural gaz in Europe

Няма как да пренебрегна едно знаменателно събитие край словашко-украинската граница, случило се в началото на септември. Защо?
Става дума за тържествената церемония по стартирането на газови доставки от Словакия към Украйна. Украинският премиер Арсений Яценюк, словашкият министър-председател Робърт Фицо и Клаус Дитер Борхард, директор по въпросите на вътрешните енергийни пазари в Еврокомисията, откриха тръбопровода “Вояни-Ужгород” във Велка Капушани в Словакия. И това беше наистина важно събитие, особено важно… за Украйна.

Няма съмнение, че украинският премиер-министър Яценюк наистина е казал това, което беше цитиран да казва: “Ние заместихме 40% от газа, който преди това купувахме директно от руския “Газпром”, с помощта на започналите реверсни доставки от Словакия и на отворените възможности за Украйна да купува газ в Европа”.
Назованите обеми на реверсни газови доставки от територията на Словакия към Украйна възлизат на 27 млн куб.м. на ден или на 10 млрд куб.м. на година. И така, доколкото това се случва в Европа, в каква степен е важно за нас това събитие? От гледна точка на солидарността и на разни други политически стимули, всичко е ясно. Но в каква степен е значимо за нас въпросното събитие в светлината на настъпващата зима? И какво значение би имало то с оглед на спора между Украйна и “Газпром”? А най-вече, колко е важно в условия, когато няма достатъчно газ в подземните газохранилища на Украйна, за да осигурява тя технически транзита на газ до Европа през зимния сезон.
Ала най-интересният въпрос е дали потребителите на природен газ в Европа наистина разбират какво именно означава реверсен газ, в чест на който бе организирана тази тържествена церемония във Велка Капушани?

Понякога наричат този “реверс” виртуален. Защо?
Нека изясним първо, дали в случай на реверс газът от Европа се пренася в посока към украинските потребители чисто физически, в буквалния смисъл на думата. Ще започна от най-важното – такъв реверсен газ може да съществува в пространството само когато има доставки на газ от Русия към Европа. И по никакъв друг начин.
Това е така, защото част от руския газ, след като премине границата между Украйна и Словакия, се завърта после на 180 градуса и се транспортира по друга тръба назад към Украйна. Но при пристигането си обратно на украинска територия този газ се връща отново в транзитен тръбопровод, водещ към Словакия. И така този тъй наречен “реверсен газ” се изпомпва през относително малък кръг, направен от тръби и други съоръжения. Между другото нека споменем: изграждането на това своеобразно “кръгово за газ” струва 20 милиона евро.

Струва си да се отбележи още, че европейските и украинските политици наричат сега тези операции по “завъртане” на газа от Русия до границата и назад “диверсификация на доставките”. Важно е и това, че газометри мерят обема на газа и в двете посоки – от Украйна до Европа, както и по обратния път, когато газът се връща на украинска територия.
При това положение съвсем същият във физическо отношение газ може да бъде регистриран в измервателните записи като обеми от реверсен и от транзитен газ много пъти. Но този газ само циркулира по кръговото от тръби и не се изпраща обратно към потребителите от Украйна, за които се твърди, че е предназначен. В действителност е невъзможно чисто технически да се транспортира газ в източна посока, тоест назад към Украйна, защото няма нито една газова трансмитна тръба в Украйна, по която да тече газ в посока, обратна на тази към Европа. Съществува само транзитна “long distance” трансмитна тръбa, доставяща газ в една-единствена посока – на Запад.

Как в такъв случай реверсният газ достига до потребителите в Украйна? Много е лесно да се обясни, тъй като всъщност не се има предвид същия “реверсен газ”. Всъщност вместо него друг газ се взима от обемите от ТРАНЗИТЕН ГАЗ (!) на всяко място в Украйна, удобно за посрещане на местните потребности. И така този “виртуален реверс” на практика се обръща в

легализирано източване на транзитен газ,

предназначен иначе за европейските консуматори.
Тази схема ни напомня как трансферираме пари в брой на далечни разстояния – ползвайки услугите на Western Union, например. Тогава изглежда, че слагаме пари кеш в един “джоб” на тази компания – за да си ги вземем обратно някъде далеч, изваждайки ги от неин “друг джоб” на стотици хиляди километри. Обикновено ние вярваме, че услугата за този виртуален кешов трансфер е надеждна, но никой не очаква да изтегли обратно от “другия джоб” парична сума,  по-голяма от вече преведената.

В противоречие с финансовите услуги, виртуалната газова схема в Украйна причинява големи грижи. Направо казано, това е именно онова, от което всички се опасяваме в днешно време. Впрочем, ние и преди се чувствахме по същия начин и има съвсем конкретни причини за това. Защо?

Проблемът е, че на този етап всички предпоставки сочат, че спорът между Украйна и руския “Газпром” няма да се реши в близко бъдеще. В такъв случай “Газпром” няма да поднови газовите доставки към Украйна, от една страна. А от друга, украинските подземни газохранилища не са пълни с газ в обема, необходим за едновременна поддръжка и на вътрешната консумация на страната, и на транзита за Европа.
Това означава, че през декември Украйна ще продължи да източва транзитен газ за свои собствени нужди, бъркайки все по-дълбоко и по-дълбоко във “виртуалния джоб” на транзитния газ. По-рано това беше незаконно и се смяташе за кражба. Но сега Европейският съюз на практика легализира тази схема с тържественото откриване на реверсните газови доставки от Словакия за Украйна.
Разбира се, първата мисъл, която хрумва на човек, е, че реверсът може да бъде преустановен. Но веднага изниква друг въпрос – дали това е възможно?
И какво изобщо знаем за договорите?
Словашката компания Eustream заяви, че “според т.нар. Open Season процедура (определяща обемите от реверсен газ, които словашките фирми се ангажират да транспортират през територията на Словакия в Украйна), няколко европейски фирми са посочили количествата газ, които са готови да продават на Украйна…”Въпреки това компанията Eustream отказа да назове въпросните фирми, позовавайки се на поверителността на търговските сделки и само уточни, че приблизителният им брой е между 5 и 10. С други думи, предполага се, че те самите не знаят нищо…
А сериозната загриженост и разочарование са породени от това, че в момента, опитвайки се да угодим на нашите атлантически съюзници, унищожаваме големите предишни усилия на европейския бизнес да установи дългосрочни отношения с руски компании. Заедно с това отлагаме за неопределено време сключването на много перспективни договори, поставяме под съмнение съществуващите споразумения в енергийния сектор, а положението на бизнеса ни още повече се усложнява от контра-санкциите, които създават сериозни проблеми на селското стопанство в Европа.
И колко ще ни струва тази поредна стъпка в посока охлаждане на отношения и отказ от участие в енергийни доставки изобщо? Защо?

Послепис вместо епипилог: Когато тази статия беше вече написана, изтекоха съобщения, че обемът на ежедневните газови доставки от Русия към Европа е намален. Информацията е от различни източници и е доста противоречива. Някои източници съобщават за спад в газовите доставки, а други казват, че всичко е наред. Но има една важна подробност: твърденията за намаляване на доставките на газ се отнасят само до онези компании и страни, които търгуват с реверсен газ за Украйна.
Позволявам си да предположа, че този проблем, за който споменах по-горе, е в резултат от “легитимното” отвеждане на газ от транзитния тръбопровод в Украйна и използването му за техни собствени нужди в обем, който надвишава количеството реверсен газ, циркулиращо по границата.

*От блога Природният газ в Европа на Клаус Варум

Източник: http://e-vestnik.bg

Posted on 01.10.2014, in Икономика and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: