Сергей Лавров: Москва няма недостатък на добра воля


Сергей Лавров: Москва няма недостатък на добра воля

Сергей Лавров. © Архивно фото: РИА Новости/Едуард Песов

Москва е настроена на компромис, но няма да се подаде на натиск отвън, заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров.

В края на миналата седмица Сергей Лавров в изказването си на Общото събрание на ООН и няколко телевизионни интервюта подробно анализира ситуацията в международните отношения и основните геополитически тенденции. Според Лавров, светът сега преживява не най-добрите времена.

Това става не от само себе си, но по волята (а по-скоро от недомислието) на Вашингтон, на когото е необходимо да потвърди, че единствено САЩ ще определят хода на събитията в света, смята министър Лавров.

Да, САЩ са най-мощната във военно отношение държава, но светът съвсем не е такъв, какъвто беше по-рано, посочи той. Според Лавров, светът става реално многополюсен.

Този процес е обективен и не може да бъде спрян. „Разбирането, че с това нищо не може да се направи, понякога се излива в неадекватни действия“, отбеляза ръководителят на руската дипломация:

– Що се отнася до събитията в Украйна, то САЩ най-малкото строят публичните си заявления или на непроверени факти, или на откровени спекулации.

Фактите, когато се използват такива спекулации за да постигнат целите си, са много. Всички помнят епизода, когато Колин Пауъл, тогавашен държавен секретар на САЩ, в Съвета за сигурност показа епруветка с уж биологично оръжие на Ирак.

Западът се възползва от ситуацията в Украйна за собствените си користни интереси. Свидетелство за това е бързината, с която НАТО в условията на украинската криза премина към твърда конфронтация, към напълно неприемливи и недоказани обвинения по адрес на Русия.

Заедно с това, Сергей Лавров смята, че според него, и на държавния секретар на САЩ Джон Кери, и на министрите на външните работи на Германия и Франция такова положение на нещата не се харесва много.

„Но те вече не могат да се откажат от заетата по-рано позиция“, смята руският дипломат.

Въпреки това, Русия е настроена конструктивно. Тя няма желание да продължава обмяната на удари, в това число, войната на санкции.

„Ние няма да правим това единствено за да причиним на някого неприятности, както това става в случая с нашите партньори, когато те предприемат по отношение на нас принудителни мерки“, заяви министър Лавров.

Общо той е настроен оптимистично и не мисли, че периодът на геополитическа нестабилност ще бъде много продължителен:

– Важното е нашите партньори да разберат безперспективността на ултиматумите и заплахите. От наша страна няма недостатък на добра воля.

Инициативите на президента Путин и в частност на уреждането на украинската криза, както и икономическия компромис между Русия, Украйна и ЕС, откриха път към диалога.

Ако всички биха проявили аналогична добра воля, то ние отдавна бихме излезли от този ненормален период.

Автор: Сергей Дуз

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru
Реклами

Posted on 30.09.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: