Скандална идея за турски паметник на връх Шипка


Комитет пробва общественото мнение с мраморна плоча в памет на загиналите 14 000 османлии
shipka
Екатерина Терзиева, Христо Димитров
Комитетът за войнишките паметници се опитва да прокара шокираща инициатива – да бъде поставена мраморна плоча на Шипка в памет на загиналите по време на Руско-турската война 14 000 турски войници и техния предводител Вейсел паша.——–Инициаторите допускат, че идеята им няма да бъде възприета лесно от общественото мнение, но въпреки това вече провели сондажи с военните аташета на Русия, Украйна и Турция и те не се възпротивили.Председател на комитета е зам.-кметът на Пловдив Здравко Зафиров. Той е бивш зам. вътрешен и зам. военен министър в правителството на Иван Костов. Според Зафиров идеята възникнала спонтанно, когато от комитета решили да бъде поставена паметна плоча в Одрин в памет на загиналите 1500 български войници през 1915 г. “Не можем на реципрочен принцип да не възстановим паметта на турските войници, които са загинали около Шипка. Идеята бе спонтанна – за да провокираме в добрия смисъл и да проверим дали имаме вече европейския възгледи и намерения”, заяви Зафиров.

“Много хора ще кажат: добре, защо на този етап тръгвате да правите паметна плоча на турски войници?! Трябва да разберем, че когато вече сме съюзници в НАТО и Евроатлантическия договор, трябва да има едно взаимно почитане на култура, на традиция и на минало.” Така председателят на комитета оправда инициативата.

За да стане тя факт, трябва да има размяна на ноти между външните министерства на България и Турция. Преди 3 месеца комитетът уведомил Министерството на отбраната. Чака се разрешение от Министерството на културата.

“Ще подготвим и едно проекторешение на общинския съвет в Казанлък. Лично кметът на Казанлък г-н Дамянов се е ангажирал да го внесе. Разговарях с турския военен аташе и с генералния консул на Турция у нас, който е в Пловдив, така че на първи етап имаме съгласието на всички институции. Разбира се, чакаме официалното становище на Турция”, увери Зафиров.Според Йордан Маринов, зам.-председател на комитета, ако плочата бъде поставена, до 2 години край Шейново щял да бъде изграден паметник на Вейсел паша.Средствата за паметника край Шейново ще дарят турски бизнесмени, категоричен е казанлъчанинът Маринов.Като медицински случай окачестви намеренията за паметната плоча край Шейново областният лидер на БСП-Стара Загора Трифон Митев, а говорителят на ДПС в града Мехмед Осман счита, че тя е провокация към етническия мир в региона. “Вдигането на такъв паметник не е в дневния ред нито на Казанлък, нито на България, не смятам, че някой от държавниците в Република Турция ще тръгне да я обсъжда”, категоричен е Осман, като припомня, че командирът на турските войски при обсадата на Шипка Сюлейман паша е осъден от турски съд, а Османската империя – отдавна погребана в миналото.

Йордан Маринов се кани да постави въпроса за паметника край Шейново и по време на тържествата в памет на войводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа, които ще се проведат в средата на юли на Бузлуджа.

————-

Аз съм смаяна. Предложението трябва да срещне яростна съпротива, заяви вчера по телефона депутатката Стела Банкова, член на комитета за войнишките паметници, създаден на 10 март. Тя обеща веднага да постави въпроса пред организацията. “Излиза, че в тази държава всеки може да вдигне какъвто си иска паметник, стига да си плати. Ами нека тогава Германия да вдигне паметник на Хитлер, тук веднага ще се намерят майкопродавци, които ще го построят”, възмути се Банкова.

В комитета влизат още кметовете на Велико Търново Румен Рашев, на Плевен Найден Зеленогорски, на Шумен Веселин Златев, на Карлово Емил Кабаиванов, на Казанлък Стефан Дамянов, полковници и генерали. Сдружението е изградено с нестопанска цел в обществена полза и има за цел възстановяване, поддържане и изграждане на войнишки паметници в България и чужбина.

———-

В Казанлък припомнят, че Маринов, но в качеството си на секретар на общобългарския комитет “Генерал Иван Вълков”, наскоро предложи да бъде издигнат паметник на офицера, издал заповедите за ликвидирането на близо 30 000 българи през периода 1923-1925 г.

По време на управлението на СДС Маринов успя да предизвика прокурорска проверка срещу 12 казанлъчани, завършили висшето си образование в някогашния СССР, под претекст, че са агенти на КГБ.

Реклами

Posted on 29.09.2014, in Общество and tagged , , . Bookmark the permalink. 2 коментара.

  1. Da ne propusnete da im razreshite da si postroqt i djamia do Narodnoto Sabranie.
    Sled lato se postroi djamiqta zadaljitelno otvorete i magazin za chalmi ta da varvi i targoviikata.
    Po glupavo predlojenie skoro ne bqh chel.

  2. Стефан Караджа

    ТИЯ ИЛИ СА ЛУДИ ИЛИ НА ЛУДИ КАПИТЕ НОСЯТ. АМИ ТОГАВА ДА ВДИГНЕМ ПАМЕТНИК И НА КАСАПИТЕ ОТ БАТАК, ОТ ПЕРУЩИЦА И ПРОЧИЕ. ЯВНО БЪЛГАРИЯ НАИСТИНА СИ ОТИВА, ЗАЩОТО БЪЛГАРИТЕ ВЕЧЕ ГИ НЯМА…….

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: