ОП иска международно разследване на убийствата в Украйна


ОП иска международно разследване на убийствата в УкрайнаКрай Донецк бяха отрити масови гробове на мирни жители, зверски убити от войниците на националната гвардия на Украйна

Обществената палата иска международно разследване на разстрела на местни жители на Донбас. Обществениците имат намерение да се обърнат към всички международни инстанции за провеждане на мащабен процес. На 23 септември опълченци от Донецката Народна Република откриха масово погребение на тела на територията на склада за дървен материал на шахта № 22 „Комунар“, която се намира на 60 км от Донецк. Доскоро именно там се намираха части от националната гвардия на Украйна.

Опълченците разказаха, че са открили четири обезобразени тела, на някои от които са били отрязани главите. По техните думи, този район на ДНР са се базирали над 6 000 украински войници и бойци от организацията „Десен сектор“. За което има останали доказателства — пакети със суха храна на националната гвардия, захвърлено оръжие и знамена със символика, подобна на емблемите на Третия райх.

В прокуратурата на ДНР вече казаха, че във връзка с убийствата на мирни жители ще бъде проведено следствие.

Членът на Обществената палата Георгий Фьодоров смята, че станалото представлява военно престъпление и с неговото разследване трябва да се занимава международна комисия.

— Ако преди това бяха само слухове, то сега най-страшните факти за дейността на украинските наказателни части се потвърдиха. Масовите гробове, които са оставили след себе си националните гвардейци, — това е военно престъпление. Необходимо е да се създаде международна комисия, в която би трябвало да влязат представители на ООН, Европа, Русия и Украйна. И тя трябва много сериозно и задълбочено да се заеме с разследване на трагедията. За съжаление, в Украйна това не е единствения случай на масови убийства, — каза членът на Обществената палата.

Георгий Фьодоров е сигурен, че ние се сблъскваме с масови появи на терор. Похищенията и изтезанията сред мирното население станаха норма за националната гвардия и нацистките батальони на Коломойски.

— Хората, които са били в плен, разказват, че с очите си са виждали как изтезават, насилват и издевателстват над невъоръжени хора украинските военни. И всичко това трябва да се покаже пред световната общественост, която още вярва на лъжите на официален Киев, — каза той.

Събеседникът разказа пред „Известия“, че Обществената палата ще направи декларация по този повод. Освен това, членовете на Обществената палата са готови те самите да съобщят тези факти на международни форуми.

— Ако бъде необходимо, то ние сме готови да намерим свои експерти и заедно с тях да посетим местопрестъплението. Засега ние се обръщаме към международните организации, за да си отворят очите за ставащото и да започнат създаването на комисия за разследване на убийствата на мирно население, — заяви Георгий Фьодоров.

Председателят на руския Червен кръст Раиса Лукутцова каза пред „Известия“, че всички руски правозащитници са възмутени от организирания от Киев терор по отношение на мирното население.

— Всички ние сега говорим за хуманитарната катастрофа в Украйна, но катастрофата е станала в главите на украинците, които убиват своите събратя, жени и деца.  Аз съм сигурна, че разследването трябва да бъде проведено максимално открито и всичко това не трябва просто така да мине и замине. Обществеността и гражданското общество трябва да настояват резултатите от разследването да бъдат достъпни за широката общественост, — отбеляза Лукутцова.

Членът на съвета на Обществената палата, завеждащият катедра в МГУ Александър Музикантски е съгласен със своите колеги. Той смята, че трагедията край Донецк трябва да се разглежда като военно престъпление и да се проведе международно разследване в съответствие с всички норми по отношение на военни престъпници.

— Очевидно е, че следствените органи на Украйна не могат самостоятелно да проведат това разследване. Всичко това трябва да се проведе под егидата на ОССЕ, която е представена в Донецк, — смята той.

Военните престъпления, които бяха извършени около мината, са направени от фашисти — така смята членът на Съвета по правата на човека, журналистът Максим Шевченко. Според него, участниците в наказателните отряди са готови за пари да извършват всякакви престъпления и злодейства.

— В Украйна сега се води крайно жестока гражданска война, в която се извършват масови престъпления. А виновни за тази ситуация са киевските олигарси и киевската власт. И тук всичко е конкретно. Тези, които управляват Украйна в този момент, са военни престъпници, — отбеляза той.

Журналистът не вярва, че ще има обективно разследване на масовото убийство. Шевченко е убеден, че Европа ще блокира по всички възможни начини следствените действия.

— В деня, когато аз бях в Донецк, киевската власт уби 40 души. Euronews не пусна нито едно съобщение. Вие разбирате ли, в милионен град в Европа от артилерийски огън загиват 40 души — и нито един звук! Поне да бяха казали, че за загинали един или двама. Просто онези, които не се вписват в тяхната концепция за бизнес успех, може да бъдат избити до последния човек, — отбеляза Шевченко.

Президентът на Фонда за историческа перспектива, докторът на историческите науки и заместник секретар на Обществената палата Сергей Орджоникидзе поясни пред „Известия“, че откритите масови гробове на мирни жители са доказателство за печално известните украински формирования в състава на хитлеристката армия.

— Когато е била сформирана дивизията от СС „Галичина“, в нейните задачи е влизала охраната на концлагери, в които са изгаряли хора в пещите. След това хитлеристите, понасяйки големи загуби, все пак решили да ги изпратят на фронта, но при първото бойно стълкновение със Съветската армия те не издържали и се разбягали. Напротив, в концлагерите те проявявали невиждана жестокост и варварство. Сега е израснало младо поколение, което със същата жестокост издевателства над невъоръжени, слаби хора.

Сергей Орджоникидзе отбеляза, че онези действия, които извършват въоръжените неонацисты, трябва да се квалифицират като престъпление против човечността.

— Убийството на деца на велосипед — това е показател за тяхната нечовешка жестокост. Всички ние прекрасно помним и изгорените живи в одеския Дом на профсъюзите, и непрекъснатите обстрели на жилищния сектор с ракетни установки. Това трябва да се покаже пред ООН и ОССЕ, които не разбират цялата сериозност на украинската гражданска война, — отбеляза Сергей Орджоникидзе.

Паралелите с нацисткия режим в Германия безпокоят и президента на Федерацията на еврейските общини в Русия, равина Александър Борода.

— Това е чудовищно престъпление. Това, което е станало там, много прилича на онова, което видяхме в Третия райх и което победихме преди 70 години. Това не е просто убийство, а перверзна масова екзекуция на беззащитни хора. И тук, естествено, аналогията идва от само себе си. Ако всичко това, което пише в пресата, се потвърди, ще бъде необходимо да се проведе международно разследване. Още повече, че организациите, които се занимават с правата на човека, са защитници на демокрацията и трябва да насочат вниманието си към действията на нацистките престъпници, — уверен е Александър Борода.

Той смята, че Европа, поддържайки украинските военни, които носят на ръкавите си символите на хитлеристка Германия, легитимира нацизма и води политика на двойните стандарти.

— Всяко повторение на нацистката символика, както и реабилитацията на нацизма, ще доведе до голяма трагедия. За съжаление, може да се констатира, че съвременният свят е изграден не върху разбиранията за справедливост, а върху интересите на политическите елити, които са готови да прокарат пътя на нови хитлеровци, — отбеляза Борода.

 

Инфобалкани

Posted on 27.09.2014, in Общество and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: