Борбата с ИД: За какво е Турция на Запада?


Борбата с ИД: За какво е Турция на Запада?


Ахмет Давутоглу. © Архивно фото: РИА Новости

През последните дни западните медии открито обвиняват Турция в помагачество на терористите. Доколко са справедливи тези упреци?

В интервю за „Гласът на Русия“ свое мнение по въпроса сподели експертът от Международната анализаторска организация Crisis Group Хю Поуп:

– Да, наистина имаше информация, че в редиците на „Ислямска държава“ (ИД) има и турци, но да не забравяме, че съгласно данни на американското разузнаване в ИД има от 20 до 30 хиляди души, от които турците са едва няколко стотин.

Създава се впечатлението, че САЩ са просто разочаровани от Турция. Вашингтон се надяваше на активно турско участие в коалицията, а Турция прояви сдържаност.

Според мен, от Турция не следваше да се чака същото поведение, както от онези участници в коалицията, които нямат допир с региона.

Експерти привличат вниманието към факта, че упреците по адрес на Турция идват от онези столици, които доскоро виждаха в ИД (доскоро „Ислямска държава на Ирак и Левант“) един удобен механизъм за сваляне на сирийския режим.

Сега обаче тези столици правят завой на 180 градуса и чакат същото от Анкара, а последната мълчи. Западът започва да се нервира и се опитва да натисне, като го прави в обикновената си маниера – „ако не сте с нас, значи сте против нас“.

Ето мнението по този повод на политолога Виктор Надеин-Раевски:

– Целта на тези обвинения е очевидна – да се окаже натиск върху Турция за използване на турската армия, вместо да се изпращат свои войски за война с „Ислямска държава“.

Турция има голяма и опитна армия, способна да води бойни действия в планински условия, а без наземна операция срещу „Ислямска държава“ западната коалиция не може да победи. Така че тези провокации целят да въвлекат Турция във войната.

За отбелязване е, че САЩ и Европейският съюз изобщо не ги интересуват последиците за Турция от участието й в коалицията. Не ги вълнуват нито развалянето на реномето й, нито икономическите и политически издръжки за Турция.

Във вторник турският министър-председател Ахмет Давутоглу в интервю за телевизиите NTV и Star TV каза, че Турция самостоятелно ще определя позицията си по отношение на „Ислямска държава“ и е безсмислено да се оказва натиск върху нея по въпроса.

Излиза че да се слага точка в тази история е още рано, поне Анкара още не я слага.

Автор:  Юрий Мавашев

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 27.09.2014, in Балканите and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: