САЩ мълчаливо доставят оръжие и понасят загуби в Украйна


САЩ мълчаливо доставят оръжие и понасят загуби в УкрайнаНе тайна, че Украйна е от особен интерес за САЩ, а напълно лоялното ръководство в Киев е просто необходимост за самите тях. Американски високопоставени лица посещават страната, давайки ценни консултации и указания. И старта на активната фаза на силовата операция в Източна Украйна беше даден от директора на ЦРУ Джон Бренън, посетил Киев в средата на април.

Тази визита беше конфиденциална, но след като за нея стана известно на медиите, на Белия дом не оставаше нищо друго, освен да признае този факт. При посещението си в Киев пък вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън седна направо в креслото на украинския президент — както началникът заема мястото на своя подчинен, когато го инспектира.

Както обикновено САЩ стремително развиват своето политическо преимущество. Въпреки официалния отказ на ЕС и НАТО да оказват военна помощ на Киев, американците започнаха да доставят на наказателните части и подразделения съвременни оръжейни системи.

Украинските въоръжени сили са получили в частност от САЩ попълнение във вид на леки буксируеми гаубици М777 и 155– ​мм високоточни управляеми снаряди „Ескалибур” като комплект към тях. Призванието на „Ескалибур” е да насажда страх у противника не само с името си, но и със заявените характеристики — боеприпасът има далекобойност до 40 км, а отклонението от целта не надвишава два метра. При това практиката от използването му по време на войната в Ирак показа, че 92% от снарядите попадат точно в целта.

В същото време военната помощ на САЩ не се ограничава само с доставки на оръжие. Колкото и Джен Псаки да се консултира със своя офис, не може да скрие присъствието в Украйна на военни инструктори от САЩ и наемници от американски частни военни компании. Фактите и свидетелствата на очевидци говорят сами за себе си.

От март на територията на Украйна действат служители на американската Greystone — дъщерна фирма на печално известната от Ирак Blackwater. Тези компании са най-големите подизпълнители на службите за сигурност на Държавния департамент на САЩ.

Според съобщения от силите за самоотбрана в Донбас наемниците носят униформа на отряда от украинските сили със специално предназначение „Сокол”, въпреки че това изобщо не помага на чернокожи американци да се крият от опълченците сред украинските военни. Кадрови военнослужещи от американската армия също негласно непосредствено участват в наказателните операции на Изток.

В края на юли стана известно, че е ранен началникът на Управлението за политика, стратегия за партньорство и възможности на Европейското командване на Въоръжените сили на САЩ генерал Ки Ранди Алън. Според някои данни седмица преди това той е пристигнал в Украйна начело на 12 работни групи от 180 инструктори, които трябвало „да усъвършенстват системата за сигурност на Украйна”, а на практика са осъществявали командването на войските на киевската хунта.

Опълченците съобщават, че са успели да неутрализират около десет американски военнослужещи. По-нататъшната съдба на генерала остава неизвестна по разбираеми причини. Ако Вашингтон поеме риска да признае гибелта на свои кадрови военни в Украйна, тогава дори и Путин няма да може да спаси рейтинга на Обама от гнева на американските граждани (както беше при ситуацията с химическото оръжие в Сирия). Явно американската администрация няма намерение да подписва смъртната си присъда. Но и не желае да изостави киевските власти.

И така — военната помощ на САЩ продължава да постъпва в Украйна. Сега освен инструкторите и наемниците тръгна да воюва и по-малко уязвимата и капризна тежка артилерия. Средствата и методите не са толкова важни, когато има цел — контрол над цялата територия на Украйна, и доставките на въоръжения са само една стъпка по пътя на постигането й.

 

Автор „Русия днес“

Източник: http://rusiadnes.bg

Posted on 26.09.2014, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: