Украинският министър на отбраната: „РУСИЯ НАНЕСЕ ЯДРЕН УДАР ПО ЛУГАНСК“


Украинският министър на отбраната: "РУСИЯ НАНЕСЕ ЯДРЕН УДАР ПО ЛУГАНСК"

Валерий Гелетей,
екипиран против руски ядрен удар

В УКРАЙНА: КЛОУН КАТО МИНИСТЪР НА ОТБРАНАТА – ИЛИ МИНИСТЪР НА ОТБРАНАТА КАТО КЛОУН?

Съветникът в министерството на вътрешните работи на Украйна Антон Герашченко разкритикува изявлението на министъра на отбраната на страната Валерий Гелетей, че Русия била използвала ядрено оръжие в Донбас.

Според Герашченко, „министърът на отбраната или просто е сбъркал, или не се ориентира във видовете и мощностите на обикновените и ядрените въоръжения“.

Сега Герашченко се безпокои, че поради изявленията на Гелетей хората по цял свят ще се подиграват с Украйна.

В Министерството на отбраната на Русия, коментирайки думите на Гелетей, използваха определението „параноя“.

На страницата си във „фейсбук“ Антон Герашченко коментира, че, според него, Гелетей се е объркал, понеже „не знае разликата между мощността на тактическия ядрен заряд и тази на обикновените неядрени въоръжения“.

Той отбеляза, че ако в луганското летище наистина е било използвано ядрено оръжие, то оттам „просто нямаше да има кой да излезе“.

Защо да се правят такива изявления, които лесно се проверяват и опровергават?! Резултатът е, че сега ще ни се присмиват както в Русия, така и в цял свят. Макар, че няма да ни е първица, за съжаление“, – направи равносметка Герашченко.

Украинските медии разпространиха информацията, че министърът на отбраната на Украйна по време на завръщането си от Полша заявил на един от съпровождащите го журналисти, че Въоръжените сили на Русия били нанесли два удара с тактически ядрени боеприпаси от самоходна минохвъргачка 2С4 „Тюльпан“ по летището на Луганск.

Реакцията на Министерството на отбраната на Руската федерация

В Министерството на отбраната на Русия също коментираха неочакваното изявление на украинския министър. Там във връзка с това използваха думата „параноя“.

На страницата на Министерството на отбраната на Русия във „фейсбук“ се отбелязва:

В съобщенията на украинските медии се твърди, че В. Гелетей е направил въпросното изявление при завръщането си от преговори в Полша. Ако наистина е така, то Службата за сигурност на Украйна следва щателно да провери какво са сипвали в чашата на В. Гелетей неговите полски приятели. И занапред да изключи този „вълшебен еликсир“ от менюто на украинския министър по време на гастролите му в западните столици. На свой ред ръководството на Украйна би трябвало да помисли дали не е време министърът на отбраната В. Гелетей да премине курса за подготовка на новобранец, където на едно от първите занятия се учат основните поразяващи фактори на ядрения взрив и последиците от неговото използване.

Ако обаче трябва да говорим сериозно, редовните оправдания на Валерий Гелетей за провала на агресията срещу народа на Донбас поради някакви въображаеми действия на подразделения на руските въоръжени сили вече напомнят параноя. Затова и никой от адекватните хора не ги възприема сериозно“.

Гелетей „не знаел“ за ракетите

Гелетей, според собствените му думи, бил познавал много добре руското въоръжение – но явно за украинското познанията му са по-оскъдни. Защото в началото на август министърът на отбраната на Украйна заяви, че страната му не разполага с балистични ракети, информацията за чието използване тогава се появи в американските медии. Телевизионният канал CNN с позоваване на разузнавателни източници от САЩ съобщи, че украинските силоваци са започнали да използват балистични ракети с малка далекобойност, 454-килограмови бойни глави и радиус на действие 80 километра.

– В Украйна няма такива балистични ракети, а пък и те въобще не съществуват – заяви Гелетей в ефира на местен телевизионен канал. Интересното тук е, че в сайта на министерството на отбраната на Украйна, в раздела за въоръжението на армията, има страница, осветена на ракетния комплекс „Точка-У“, който се използва в Донбас. Освен тези ракетни комплекси редовно се демонстрират на паради на украинските въоръжени сили.

 
Валерий Гелетей подписа клетвата си като министър с капачка на писалката, което породи много слухове и догадки

Освен това, по-рано Гелетей заяви, че една от причините за пораженията на силите на киевската хунта – армейски части, т. нар. „национална гвардия“ и частни батальони, които участват в действията против опълченците на Новорусия, е обстоятелството, че бойците им носят със себе си смартфони и други устройства, които им дават възможност да влизат в интернет.

http://www.russian.rt.com

Превод: Л. Чолаков

Източник: http://lyubomircholakov.blog.bg

Posted on 24.09.2014, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: