Минският меморандум като първа стъпка по пътя от хиляда мили


Минският меморандум като първа стъпка по пътя от хиляда мили

© Архивно фото: AP/Efrem Lukatsky

В края на миналата седмица Киев и Югоизточна Украйна се договориха да създадат буферна зона, за да закрепят на практика споразумението за прекратяване на огъня от 5 септември.

Участниците в преговорите изразяват сдържан оптимизъм, а експертите предупреждават, че пътя към мира ще бъде дълъг и трънлив.

В нощта срещу събота минската контактна група за Украйна прие Меморандум за осъществяване на режима на прекратяване на огъня. Документът се състои от девет точки.

Първата гласи, че прекратяването на огъня трябва да се смята за общо. С други думи, това правило засяга и въоръжените сили на Украйна, които продължиха обстрелите срещу Донбас въпреки обявеното в началото на септември примирие.

В останалите осем точки на Меморандума се говори за фиксирането на граници, определени на 19 септември, за извеждането от границите на артилерията, за конкретни населени места, в които и на двете страни е забранено да разполагат тежко въоръжение, и накрая, за забраната на полети над демилитаризираната зона.

Лидерите на „Новорусия” имат големи надежди за реализиране на споразуменията. Коментира лидерът на ЛНР Игор Плотницки:

– Както знаете, на 5 септември ние се договорихме за прекратяване на огъня. Оттогава тази договореност няколко пъти беше нарушена.

След подписването на Меморандума ще започне извеждането на тежкото въоръжение. Това е шанс за жителите в югоизточната част да възстановят нормалния си живот.

Мнението на Игор Плотницки беше споделено от първия вицепремиер на самопровъзгласилата се Донецка народна република Андрей Пургин:

– Меморандумът е пълна и безкомпромисна конкретика. Определени са зони за безопасност, разминиране, конкретни разстояния за извеждането на тежкото въоръжение.

Това е, което ще позволи окончателно да бъде прекратен огънят.

Заедно с това Андрей Пургин смята, че заради недоверието между страните засега трудно ще бъдат посочени конкретни срокове за изпълнението на Меморандума.

Според него сега всички договорености трябва да се изпълнят. Най-сложната точка е разделянето на войските и създаването на 30-километрова зона за безопасност. Оперативната обстановка остава сложна.Въпросът е, ще може ли ОССЕ да изиграе ролята си.

„Наблюдателите на организацията не са миротворчески сили, те нямат възможност да осъществят процеса на разделяне и контрол, те имат само наблюдателна функция”, – подчерта Пургин.

Допълнителна неяснота възниква заради неясната реакция на украинските власти за минския меморандум. Засега като че ли Киев никак не реагира на мирните инициативи.

Има надежда, че Меморандумът ще бъде реализиран. Макар че едва ли това ще стане едновременно по всички девет точки. Мирът няма веднага да настъпи в Югоизточна Украйна.

Ситуацията е още далеч от решаване, но страните се движат в правилната посока. Без преговори най-сложният проблем в югоизточната част на Украйна няма да бъде решен.

Автор: Сергей Дуз

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 24.09.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: