Партньорство срещу санкциите


Партньорство срещу санкциитеСрещата на ШОС в Душанбе показа абсурда на идеята за изолация на Русия

Преди седмица в столицата на Таджикистан Душанбе се състоя среща на високо равнище на страните от Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС). Както е известно в нея влизат Русия, Китай, Казахстан, Таджикистан, Киргизия и Узбекистан. Като наблюдатели участват Афганистан, Индия, Иран, Монголия и Пакистан. Със статут на партньори в диалога са Беларус, Турция и Шри Ланка. Така във форума в Душанбе участваха общо 14 лидери. На него официални заявки за постоянно членство подадоха Индия и Пакистан и най-вероятно те ще бъдат удовлетворени догодина на следващата среща на високо равнище, която ще се състои в Русия, тъй като тя пое председателството по ротационен принцип. Сега общата територия на страните от ШОС е 30 млн. кв. км, тоест 60% от територията на Евразия, а общият брой на населението им е 1,5 млрд. С присъединяването на Индия и Пакистан догодина ще се удвои.

На този фон амбицията на САЩ да постави Русия в изолация по пътя на всевъзможни санкции изглежда жалка, а по-точно е абсурдна. Затова и решението на Вашингтон и Брюксел да обявят последния си пакет от санкции в момент, когато президентите на страните, събрани на срещата в Душанбе, декларираха единомислие по най-важните международни и икономически проблеми, предизвика, недоумение и дори насмешка.

Да бъде изолирана такава огромна част от света с бързо развиваща се икономика и с население приближаващо близо половината от населението на Земята е утопия. За да се изолира Русия така, както си въобразяват САЩ и ЕС, ще трябва да бъде изолиран Китай и редица страни от Централна Азия и Близкия изток, а дори — някои европейски държави, несъгласни с политиката на ЕС. Спускането на нови железни завеси в съвременния свят е неблагодарно и обречено на провал занятие. „Ние няма да се натрапваме на онези, които не желаят да сътрудничат с нас, но Русия винаги разполага с алтернатива”, заяви по повод на новите санкции Владимир Путин.

Лидерите на 14-те страни от огромния регион, проснал се от Балтийско море до Тихия океан, по чиито граници се разгарят горещи конфликти — гражданската война в Украйна и терористичните атаки в Ирак и Сирия, обсъждаха всички възможности за взаимодействие срещу съществуващите опасности и пътищата за широко икономическо сътрудничество. „Събитията в Близкия изток, свързани със създаването на т. нар. Ислямска държава Ирак и Леванда (ИДИЛ), може да рефлектират директно върху нашия регион, макар и да нямат нищо общо с истинския ислям”, каза домакинът на форума таджикският президент Емомали Рахмон. Ислямистките банди заплашват пряко и останалите държави от ШОС. Те вече заплашиха Русия с нова война в Чечня и с разгаряне на конфликт в целия Северен Кавказ.

Общо бе мнението на участниците във Форума, че за разлика от НАТО в ШОС гледат с необходимата отговорност на реалните опасности и предпочитат да обединяват усилията си срещу тях, вместо да огласяват мними заплахи и да саботират възможните действия срещу общите предизвикателства. Именно от тази позиция в Душанбе бе оценена последната среща на НАТО в Уелс и заявлението на Обама, който постави Русия и ислямистката опасност на една и съща плоскост.

Наблюдатели на форума на ШОС отбелязаха, че на Запад се страхуват на първо място от очертаващата се тенденция към намаляване на неговото влияние върху останалия свят. Става дума главно за Русия, Китай и Индия, които чрез засилващата се между тях координация в рамките на организации като ШОС и БРИКС започват да оказват все по-силно влияние върху други страни. Ставаме свидетели на формирането на нови полюси в международните отношения, с които в евроатлантическия свят не желаят да се примирят и съобразят. Позицията на държавите от ШОС и техните партньори е противоположна: „Наша обща задача и отговорност е да работим в интерес на сигурността и за благото на всички страни от ШОС и техните народи. Ние имаме общото желание да бъдем винаги заедно и взаимно да си помагаме. Затова сме решени да разширяваме и укрепваме сътрудничеството си”, заяви китайският президент Си Дзинпин.

Единодушна бе позицията на страните и по кризата в Украйна, отразена в заключителната декларация на форума. А западните агенция предадоха с „мълния” изявленията на казахския и узбекския президент по тази тема. „Мащабите и последиците от кризата отдавна излязоха от границите на Украйна. Положението в източната част на страната изисква спешни мерки и действия. Предложеният от президента на Русия поетапен план за регулиране на конфликта трябва да се изпълнява. Ние винаги ще бъдем с Русия”, каза Нурсултан Назарбаев. „Във всички преговорни процеси по украинската криза трябва да бъдат отчетени изконните интереси на Русия, формирани исторически в продължение на много векове. Това са братски народи, които са живели и ще живеят заедно още много векове. Аз съм убеден в това. Искам да подчертая, че би било огромна грешка да не се отчитат интересите на Русия в региона и нейните отношения с Украйна”, заяви Ислам Каримов.

В края на срещата в Душанбе Путин още веднъж пред журналисти формулира виждането си за събитията в Донбас. „Всъщност Украйна не интересува никого. Тя се използва като инструмент за дестабилизиране на международните отношения. Като заложник на нечии стремежи НАТО да бъде реанимирана и то не толкова като военна организация, а като ключов механизъм на външната политика на САЩ, които целят да обединят около себе си своите сателити. Затова плашат с несъществуваща външна заплаха. Това може да предизвика само съжаление, тъй като Украйна се оказа заложник на чужди интереси”, каза руският лидер.

Владимир Путин изложи пред участниците и виждането си за развитието на организацията, след като Русия пое нейното председателство. На първо място Москва ще работи за засилване и разширяване на икономическото сътрудничество между страните членки. Повече усилия трябва да бъдат съсредоточени върху разработването на съвместни мерки за гарантиране на тяхната финансова, продоволствена, енергийна и транспортна сигурност, смята руският президент. „Предлагаме да бъдат създадени оптимално работещи механизми, които да обслужват реализацията на нашите общи проекти, да активизираме работата на Деловия съвет и Междубанковото обединение на ШОС, както и да разширим междурегионалните връзки”, каза той.

 

Автор „Русия днес“

Източник: http://rusiadnes.bg

Реклами

Posted on 23.09.2014, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: