Украйна може да създаде ядрена бомба до 10 години


Украйна може да създаде ядрена бомба до 10 години

Снимка: Темаdaily

Странно, че в Европа не реагират на подобни заявления. Двойните стандарти за тях станаха норма и това може да завърши плачевно за всички – коментира в. „Известия“

Украйна, където има големи находища на уран, енергийни блокове на АЕЦ и има възможност да обогатява ядрено гориво, а освен това има и предприятия, които по време на Съветския съюз произвеждаха балистични ракети, може да създаде ядрена бомба за 10 години, пише вестник „Известия”, позовавайки се на руски експерти.

Заявлението на министъра на отбраната на Украйна Валерий Гелетей за възможността за връщането на Украйна на статута на ядрена държава и създаването на оръжие за масово поразяване е провокация, но към нея трябва да се отнася сериозно”, каза пред изданието зам.-председателят на комисията в Държавната дума по отбрана Франц Клинцевич.

„Не трябва да се забравя, че науката в Украйна винаги е била развита, от тази гледна точка създаването на ядрена бомба няма да бъде проблем”, каза още той. Клинцевич напомни, че на украинска територия има 17 енергоблока на АЕЦ, които обаче не са предназначени за обогатяване.

„Ако те освободят няколко енергоблока и се заемат с решаването на тази задача, процесът ще отнеме доста време. Но за 10 години ще се справят с нея”, смята депутатът.

Той добави: „Странно, че в Европа не реагират на подобни заявления. Двойните стандарти за тях станаха норма и това може да завърши плачевно за всички”.

„Украйна е наследила от СССР значителен потенциал. Това са ядрени технологии, използвани за мирни цели и учени по ядрена физика. Не трябва да започват от нулата”, каза от своя страна военният експерт Андрей Кленов и продължи: „Освен това, в Западна Украйна и в големи части на Източна има заводи, произвеждали ракети „Сатана” (съветски стратегически ракетен комплекс трето поколение).

Преди началото на бойните действия в Украйна тези заводи бяха консервирани, а цялата техническа документация, чертежи и технологии бе пренесена в Киев”.

 

Източник: http://temadaily.bg

Posted on 19.09.2014, in Ядрено оръжие и стратегическа стабилност and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: