Български производители търпят загуби от руското ембарго


Български производители търпят загуби от руското ембаргоБлизо една пета от реколтата на плодове и зеленчуци може да бъде похабена заради наложеното ембарго от Русия. За това алармираха български производители.

Те се опасяват, че се създава нова конкурентна среда в рамките на Европейския съюз, която ще промени пазарите в отделните страни през следващите години.

Най-голям дял в българския износ на селскостопанска продукция за Русия заемат черешите, прасковите, ягодите, пипера и доматите. Ембаргото затвори напълно пътя им за експорт.

Едри производители алармираха, че преди няколко дни е пропаднала сделка за 200 тона десертни праскови, голяма част от които вече са изгнили. В същото време, родният пазар е залят от вносна стока, оплакват се стопаните.

Коста Петров, председател на сдружение „Българска праскова”: “То е като ефекта на доминото, всичко което беше върнато от Русия 200-300 тира всичко това се стовари във българския пазар, в румънския пазар, във Прибалтика и отново срив на цените.”

Повечето български производители на плодове и зеленчуци вече продават продукцията си на борсите в страната.

Заради по-голямото предлагане на пазарите в Благоевградско цената на различните свежи продукти вече е с 10-15 процента по-ниска.

От 10 дни има леко занижение на цените на зеленчуците. По-скоро доматите, картофите. И това се отразява на вноса от ЕС, така поне говорят нали заради ембаргото на Русия дето е наложено.

И от това печелят потребителите, но губят зеленчукопроизводителите в България. За момента е добре, но в глобален аспект е зле за България.

Във Варна пазарите реагират с обратен знак. Цените изглеждат завишени спрямо тези от миналата година през август.

Според българските производители първите полски домати, предназначени за руския пазар вече “заливат” нашия, но стойността им е висока заради съсипаната от дъждовете реколта.

Българските производители се притесняват, че все още никой не ги обезщетява финансово за загубите, които търпят.

Според тях ако ембаргото остане и през следващата година, ще изгубят безвъзратно руските си партньори, а за продукцията им няма да има място на вътрешния пазар.

Министърът на земеделието Васил Грудев съобщи, че преките загуби за България от рестриктивната мярка на Русия са между 5 и 10 милиона лева.

 

Източник: http://bnt.bg

Posted on 19.09.2014, in Балканите, Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: