България губи милиони от забраната за внос в Русия


България губи милиони от забраната за внос в РусияПреките загуби на България от забраната за внос на селскостопански стоки в Русия се изчисляват на около 10 милиона евро.

Русия забрани през август вноса на пресни плодове, риба, сирене, домати и краставици от ЕС и САЩ като ответна мярка срещу наложените санкции срещу руски граждани и компании

Износът за Русия за 2013 г. възлиза на 573, 5 млн. eвро, което е 2,6% от българския експорт. Селскостопанските и хранителни стоки са с обем 53,4 млн. евро, или 9,3% от износа на страната, съобщават от Министерството на икономиката и енергетиката.

След санкциите за ЕС руският пазар ще се отвори за плодовете и зеленчуците, произведени в Турция, Сърбия и Македония, смята още тя.

Наложените санкции от Русия ще се отразят негативно на България.

България изнася млечни продукти за Русия въпреки огромните трудности през последните 20 години, които бяха свързани с политически решения, а не с икономически.
ЕС е сериозен износител за Русия на сирена и млечни продукти и при положение, че бъде забранен вносът в Русия на европейски млечни продукти, това сътресение неминуемо ще рефлектира и в България.

Posted on 17.09.2014, in Балканите, Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: