Русия и Китай искат да се откажат от долара


Русия и Китай искат да се откажат от долара

© Колаж: „Гласът на Русия“

Русия и Китай обсъждат възможността да създадат аналог на системата SWIFT за взаимни плащания. Това съобщи руският вицепремиер Игор Шувалов след преговорите в Пекин с представители на бизнеса.

Шувалов отбеляза, че китайската страна е подкрепила инициативата, и  сега съответните ведомства ще проучат възможностите за реализацията й.

Идеята за създаване на собствен аналог на SWIFT се появи, след като страните от ЕС заплашиха Русия с изключване от тази световна система за междубанкови плащания заради събитията в Украйна.

Засега призивите Русия да бъде изключена от SWIFT имат, по-скоро, политически характер. Едва ли е възможно Русия изцяло да бъде изключена от системата на световните финанси, както това беше направено някога с Иран.

Но „заплахите от санкции” създават у бизнесмените и инвеститорите чувство на неопределеност. Тревожно е да влагаш средства за развиване на бизнеса, когато могат да последват нови ограничения, и всички вложения да бъдат за някакъв период замразен.

За да предотврати тези опасения, Русия и предложи да се създаде собствена система за междубанкови плащания, – коментира главният икономист на «Сбербанк CIB» Евгений Гавриленков:

– Идеята е напълно реалистична: технологията SWIFT не е уникална. Целият процес може да отнеме около две години.

Друг е въпросът доколко системата ще бъде търсена на пазара. SWIFT е глобална от всички приета система и всички я използват. Не е сигурно, че чуждестранните банки, които активно използват SWIFT, ще се включат към новата система.

Според Евгений Гавриленков жизнената способност на бъдещата система зависи, основно, от броя на банките, които са заинтересовани от нея.

Впрочем, китайските банки вече изразиха интерес. Създаването на алтернатива на SWIFT е съблазнителна перспектива за Китай. Това ще позволи постепенно да се откажем от долара и да засилим ролята на юана в международните плащания.

За плащанията на руските частни лица също се подготвя алтернатива на западните платежни системи. Става дума за разширяване на присъствието на руския пазар на китайската Union Pay. Засега Union Pay не развива в Русия активна дейност.

Емитирани са едва няколко хиляди карти на китайската платежна система. Но за три години броят на тези карти в Русия може да надвиши 2 млн. броя.

Union Pay е готова за пълно взаимодействие със създаващата се в Русия национална система на платежни карти. Китайската страна предоставя цялата си инфраструктура за осъществяване на плащанията и в юани, и в рубли.

Разбира се, Union Pay не може напълно да измести от руския пазар Visa и Master Card. Едва ли може съвсем да се откаже и от SWIFT. Но перспективите на тези алтернативни системи на руския и международния пазар не са лоши.

Русия и Китай могат да обърнат в юани и рублите до половината на двустранния търговски оборот.

Автор: Леонид Ковачич

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 16.09.2014, in Икономика and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: