НАТО няма намерение да решава конфликта в Украйна по военен начин


НАТО няма намерение да решава конфликта в Украйна по военен начин

Андерс Фог Расмусен. © Фото: AP/Olivier Matthys

Във Великобритания се провежда среща на върха на членките на НАТО. Един от основните въпроси на срещата е помощта за Киев.

След заседание на комисията Украйна-НАТО генералният секретар Андерс Фог Расмусен потвърди, че НАТО ще отдели на Украйна пари за модернизиране на Въоръжените сили.

Друг основен въпрос е създаването на сили за бързо реагиране в Източна Европа. По повод украинската армия, генералният секретар отбеляза, че блокът „не е въвлечен в доставки на оборудване“, защото не разполага с военни възможности.

„Такива възможности имат съюзниците, това е тяхно национално решение и ние няма да се намесваме в работата“ – каза той. Отговаряйки на въпрос на украинската преса – как може да се говори за реална помощ за Украйна, въздържайки се от предоставяне на оръжия? – Расмусен подчерта, че никой не би искал военно решение на конфликта.

При цялата твърда западна критика на Москва, никой не иска да воюва с Русия в името на украинските интереси. Според генералния секретар, Западът може да въведе и нови антируски санкции, включително пълната икономическа изолация на Русия.

Решенията на срещата на високо равнище ще целят защита на териториалната цялост на прибалтийските страни, въпреки че никой не ги заплашва.

Централна тема на срещата в Уелс е създаването на т.н. „сили за бързо реагиране“. Преди срещата премиерът на Великобритания Дейвид Камерън и президентът на САЩ Барак Обама бяха публикували статия, в която призовават НАТО да осигури постоянно военно присъствие в Източна Европа.

Великобритания, Дания, Латвия, Литва, Естония, Норвегия и Холандия дадоха съгласие за участие на свои военни в новата структура.

Числеността на групировката ще състави 4000 души. В качеството на военни бази ръководството на НАТО ще използва военни обекти в Полша, Румъния и Прибалтика. Този въпрос е необходимо още да се съгласува със самите страни, където ще се намират посочените бази.

Тази инициатива обаче няма единодушна подкрепа: тя не е популярна в редица европейски страни, по-специално, във Франция, Италия, Испания, Словакия и Чехия.

Но алиансът все пак пое курс към мобилизиране, защото в дневния ред е въпросът за „атлантическата състоятелност“.

Автор: Екатерина Иванова

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 06.09.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: