Санкциите могат да лишат долара от статута му на световна валута


Санкциите могат да лишат долара от статута му на световна валута

© Фото: Flickr.com/ arcticpenguin/cc-by-nc

Позициите на долара като световна валута могат да се разклатят. Вината за това е санкционната политика на американските власти. Това не толкова отдавна заяви бившият член на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Рон Пол.

Сред най-опасните за долара фактори политикът посочва преминаването на големите държави към взаимно разплащане в национални валути и загубата на доверие от страна на европейските банки.

Антируските санкции са сериозна грешка, предупреждава американската администрация политикът Рон Пол. Според убеждението му това пряко заплашва положението на долара. Това, че американската валута ще загуби статута си на световен хегемон, се говори вече не от една година. И продължението на тази политика на САЩ може да е стъпка в тази посока.

Очевидно, че Европа, въвлечена в санкционна война, страда не по-малко от Русия. И според думите на Пол рано или късно на Стария свят ще му омръзне да плаща милиарди за всяко действие, което не е по сърце на Вашингтон. Друг очевиден ефект спрямо опитите да бъде изолирана Москва е, че Русия се разгръща на Изток и застава все по-близо до страните от БРИКС.

Във взаимните разплащания с партньорите си Русия вече преминава на национални валути и в бъдеще този обем само ще се увеличава. Това ще е достатъчно осезателно за микроикономиките: в страните от БРИКС живее почти половината от населението на земното кълбо, а Китай – един от най-големите руски партньори – излиза на позициите на световен икономически лидер.

Позициите на долара могат да бъдат разклатени и от вътрешните проблеми на американската икономика, смята икономистът Константин Кисельов:

– Бюджетният дефицит на САЩ след миналогодишните резултати възлезе от  порядъка на 700 милиарда долара. И дефицитът на търговския баланс се колебае между 42-44 милиарда долара. Това са огромни пари и САЩ все по-трудно поддържа двата дефицита, за да бъде икономиката в  равновесие.

Впрочем, за да се разколебаят сегашните позиции на долара, е необходимо първо да се изготви ясна алтернатива. Икономиката на КАЩ, както и всяка друга, в една или друга степен зависи от външните пазари. А това предполага взаимодействие с други национални икономики.

Засега и да няма пряк съперник на Вашингтон в тази област, някои развиващи се страни достатъчно бързо укрепват и в обозримо бъдеще техните валути ще могат да се конкурират с долара.

Сега най-вероятен претендент за ролята на световната резервна валута изглежда китайският юан. Пекин последователно увеличава оборотите на външната търговия, като завоюва световно лидерство в тази област.

По данни на Bloomberg миналата година юанът изпревари еврото в списъка на най-търгуваните валути.

Автор:  Мария Балябина

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 04.09.2014, in Икономика and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 коментара.

 1. Атанас

  Много елементарно казано 700 млрд. бюджетен дефицит и 44млрд. търговски ?! защото се казва процентите спрямо БВП от което ще стане ясни ,че в ЕС много държави са над тези проценти

  Незнам умишлено ли се заблуждават хората или просто толкова им са знанията на “икономистите“

  Тук – http://www.usdebtclock.org/# е дадено колко е дефицита във бюджета = 559млрд.$

  търговският дефицит е 705 млрд. като 327млрд. е с Китай

  в проценти = 3.2% бюджетен дефицит спрямо БВП (грубо го смятам)

  и 4,5% търговски

  У нас вноса е 3,2млрд.евро повече от износа тоест при 80 млрд.лева БВП идва 7,5% търг.дефицит значи имаме повече от САЩ

  МАЛКО ПО СЕРИОЗНО

 2. Атанас

  Аз мисля стратегически и геополитически ми е ясно всичко но за техническото и юридическото оформяне на някои неща си има слуги(на латински министри) ,и тесни специалисти за анализи ,изчисления ,дооформяне

  , и съм описал основните стратегии за справяне с катастрофите – https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: