Крим, Украйна и началото на Втората световна война


Крим, Украйна и началото на Втората световна война

© Фото: AP

На първи септември се навършват точно 75 години от деня на нападението на нацистка Германия срещу Полша. Този ден официално се смята за начало на Втората световна война (1939 – 1945). Тази трагедия отне живота на 55 – 57 милиона души (точните загуби още не са изчислени) и изпочупи съдбата на още повече хора.

Историята на тази война още не е дописана. Тя прекрои държавните граници и преобърна представата на добро и зло. Почти веднага след нейното свършване, нейните причини, хода й и последиците започнаха да ги изопачават.

Сега, когато живи остават буквално единици участници в онези бойни действия, гаврата с общата памет на загиналите стига до зашеметяващи размери. На цинична ревизия се подлага основно ролята на СССР.

Сега тази война се сервира изключително като битка между Хитлер и Сталин. Може да се чуе, че изобщо нямало да я има, ако не беше пактът „Молотов-Рибентроп“ от 1939 година. А главните заслуги в победата над нацизма се приписват на „втория фронт“ (открит през 1944 година) и англосаксонското оръжие.

Онези, които днес твърдят, че против СССР била воювала само Германия, просто не знаят елементарни факти, напомня руският историк Игор Пихалов:

– Срещу нас воюваха и други страни. Румъния – близо 200.000 войници, Словакия – 90.000, Финландия – две армии, авиация и флота, близо 450.000 души, Унгария – три полеви армии и един експедиционен корпус: 500.000 души, Италия – 200.000 души. Хървати в състава на дивизии на СС.

Това са само страните, официално обявили война на СССР. В този „кръстоносен поход“ срещу нас участваха още и стотици хиляди доброволци в частите на вермахта и Waffen-SS от Дания, Холандия, Норвегия, Белгия, Латвия, Естония, Литва, Швеция, Франция, Испания и дори Люксембург.

Онези, които днес сравняват възсъединяването на Крим с Русия през 2014 с аншлуса на Австрия през 1938, също съзнателно изопачават историческите факти. 300-хилядна групировка на Германия нахлу в Австрия на 12 март 1938 година. На 13 март Австрия беше обявена за територия на Германия.

И едва на 10 април беше проведен „плебисцит по аншлуса“. Русия не е въвеждала свои войски в Крим. Там над 20 години имаше групировка на Черноморския флот, при това строго съгласно международните договори и при съгласието на Украйна.

Най-ужасното в цялата история на Втората световна война беше липсата на разбиране на последиците и стремежът да се решат текущи задачи. Това е наличието на държавен егоизъм от една страна, и липсата на държавна мъдрост – от друга. Това в края на краищата доведе до драмата, наречена Втора световна война.

Относно съюзниците в борбата за победа, направо е кощунствено да се спори, кой има по-голям принос: прекалено много войници на антихитлеровата коалиция загинаха през военните години.

Но за да сме справедливи все пак ще напомним, че Червената армия на Източния фронт от 1941 до 1945 година разгроми 607 немски дивизии на техни съюзници. На Западния фронт и в Средиземноморието съюзниците унищожиха 176 дивизии на Вермахта.

Автор: Андрей Федяшин

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 01.09.2014, in История and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: