Украйна умишлено въвлича Русия във вътрешнополитическите си проблеми


Украйна умишлено въвлича Русия във вътрешнополитическите си проблемиИграта на Киев е взривоопасен продукт на опитите за създаване на един двуполюсен свят

Досега всички знаехме, че в Украйна се води т. нар. антитерористична операция на властите в Киев срещу жителите на райони, желаещи независимост. Изведнъж, абсолютно некоректно и подвеждащо, се заговори за конфликт между Русия и Украйна и едва ли не за някаква военна обстановка, в която „агресорът” Русия настъпва срещу „жертвата” Украйна.

Всяческите опити на Украйна да намеси Русия във военните действия между новото протестърско правителство в Киев и опълченците в източните райони (често наричани просто сепаратисти) вече достигат нечувани величини и се чудя защо упорито се мълчи по този въпрос.

Всъщност, на Украйна никак не й отива ролята на жертва. Всичко започна на т. нар. Евромайдан, където имаше протести срещу забавянето на подписването на споразумението за асоцииране на страната с Евросъюза. След кървавата зима представители на тези, искащи промяна, завзеха властта съмнително, разбира се с решаващата финансова и морална подкрепа на САЩ и ЕС.

И от тогава се започнаха атаките срещу съседна Русия, доскоро наричана в Украйна „Големият брат”. Положението се влоши след падането на Малайзиския самолет на украинска територия през юли – тогава всички обвиниха Русия без да имат доказателства и без да бъдат наистина сигурни във вината й.

Започнаха експертни проверки на случилото се, после свършиха, а някак истината или по-скоро неопровержимите доказателства за вината на Русия някак се потулиха. Медиите в България, а и не само те, изведнъж забравиха за почти 300-тате човешки живота, погубени в тази нелепа катастрофа.

Киев всекидневно твърди, че на украинска територия има руски военни и техника. Дори да приемем, че е така – не се ли появиха първо американски военни съветници в Киев, за да дават акъл на властите?

Много вероятно е да има и американска военна техника и персонал на украинска територия, но някак това влиза в реда на нещата. А влиза в реда на нещата, защото САЩ са свикнали да имат вечен противник, те без такъв не могат.

СССР им беше нужен, за да помпат самочувствието си като се надпреварват кой ще бъде отгоре, а сега Русия им е като нужното зло, което те трябва да победят – точно като в някой от многобройните им екшъни. В тях американец полага нечовешки усилия и досущ като един никому непознат герой спасява света от „лошите” руснаци.

Само се чудя не осъзнават ли в Киев каква роля им е отредила в тази игра майка-Америка? А може би много добре разбират, но са се съгласили да я играят, мислейки си, че Русия ще им позволи да я очернят и опетняват безнаказано.

Тази игра, в която Киев доброволно се съгласява на „всичко коз” обаче е взривоопасен продукт на американските опити за създаване на един двуполюсен свят, в който всичко е бяло и черно, а сивите оттенъци са немислими.

Говори се за втора Студена война, но е спорно дали тя е само студена. И един чужд военен да има на територията на суверена държава по време на вътрешен конфликт, като този, който Киев си спретна набързо – този конфликт вече се води за международен.

Но, твърдят ли САЩ и ЕС, че са във военен конфликт с Русия?

Смеят ли да го потвърдят и да си признаят, че използват Украйна, за да легитимират по някакъв свой начин поредната си намеса в делата на чужда страна, с идеята да постигнат собствените си геополитически цели?

Автор: Станислава Гайдажиева
Източник: http://svetoven.pogled.info
Реклами

Posted on 31.08.2014, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: