Транзитът на газ през Украйна: Нови рискове


Транзитът на газ през Украйна: Нови рискове

© Фото: AP/Sergei Chuzavkov

„Газпром“ е доплатил на „Нафтогаз“ 10,54 милиона долара за транзита на газ през Украйна през юли, съобщи представителят на „Газпром“ Сергей Куприянов. Но украинският „Нафтогаз“ смята плащането за погрешно, и вече съобщи, че е върнал парите на „Газпром“.

Украинската компания отбелязва, че „това се дължи на различията между компании относно цената на транзита през Украйна“. Тарифата, според действащия договор, е обвързана с цената на газа за Украйна, но Киев в момента се опитва да получи преразглеждане на договора.

Възобновяването на спора за транзита на газа между Русия и Украйна създава нови рискове за доставките на енергоносители за Европа, смята турският експерт Тугче Варол Севим:

– От началото на кризата в Украйна въпросът за прекратяването или продължаването на транзита на газ за Европа стана изключително важен. Но засега проблеми с доставките на газа за Европа не е имало.

Мисля, че Европа в самото начало предупреди Украйна, че ще престане да я подкрепя, ако възникнат проблеми с транзита на газа. Затова Украйна не може да блокира пътя на доставките на газ за европейците. А това по естествен път засилва позициите на Русия, и още повече вреди на Украйна.

Украйна вече отдавна се опитва да предоговори условията на договора за транзита на руски газ за Европа. Въпреки това, позицията на Русия остава непроменена. В тази връзка, руският енергиен министър Александър Новак заяви, че „нашата позиция е, че договорът за транзит действа до 2019 г. и поне дотогава той не трябва да се преразглежда“.

Според турския анализатор Хасан Селим Озертем, в създалата се ситуация, и Русия, и Украйна се опитват да се покажат като надеждни играчи на енергийния пазар, и не вкарват спора в задънена улица.

Ние виждаме, че проблемите между двете страни все повече се задълбочават. И наложените взаимни санкции показват, че е възможно по-нататъшно влошаване на отношенията. Както знаете, Украйна реши да наложи санкции на транзита на суровини от Русия.

Това постави някои въпроси за перспективите на транзита на руски нефт и редица други суровини през Украйна. Някои експерти твърдят, че тези санкции могат да засегнат и транзита на природния газ. Но подобен ход на Украйна само ще укрепи позициите на Русия.

С наближаването на зимния сезон, останалият за известно време на втори план проблем с гаранциите за транзита на руския газ през Украйна за Европа отново стана актуален.

И със сигурност не е случайно, че преговорите на енергийните министри на Украйна, Русия и ЕС по въпросите на енергетиката са насрочени за 6 септември.

Автор: Фаридун Усмонов

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 31.08.2014, in Икономика and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: