Путин на форума „Селигер“: Трагедията на Украйна и „европейските ценности“


Путин на форума „Селигер“: Трагедията на Украйна и "европейските ценности"

© Фото: РИА Новости/Mихаил Климентиев

Обща трагедия – така Владимир Путин определи събитията от последните месеци в Украйна. Говорейки на младежкия форум „Селигер -2014“, руският президент сравни действията на украинската армия в югоизточна Украйна с обстрела на Ленинград по време на Втората световна война.

Според Путин, Киев трябва да бъде принуден да започне преговори с представителите на Донбас. Русия е далеч от това, да се намесва в каквито и да е мащабни конфликти.

Въпреки това, страната е готова да отблъсне всяка агресия. И партньорите й трябва да разберат, че е по-добре да не се забъркват с Москва, отбеляза руският президент в беседа с младежите на форума „Селигер „.

Западът, изглежда, разбира това – но не напълно. Затова и се опитва максимално да дестабилизира ситуацията край руските граници. Колкото и да се опитват Вашингтон и европейските столици да отричат намесата си във вътрешните работи на Украйна, те не могат да скрият този факт, заяви Путин:

– Нашите западни партньори, опирайки се на радикални, националистически елементи, извършиха държавен преврат. А тази част от страната, която не се съгласи с това, е потискана с груба военна сила. Ако това са днешните европейски ценности, аз съм крайно разочарован.

Москва неведнъж призоваваше и Киев, и Вашингтон, да започнат преговори с Югоизтока, за да спре братоубийствената война в Украйна.

Въпреки това, властите в Киев само издигат ултиматуми с искане към опълченците да сложат оръжие. Но езикът на ултиматумите в сегашната ситуация е неприемлив, убеден е руският президент:

– Естествено, че хората, които се вдигнаха на оръжие, за да защитят себе си, живота си и достойнството си, не са съгласни с тези условия.

През последните дни, ситуацията се промени. Армията на Новорусия премина в настъпление, като части от украинската армия се оказаха обкръжени. Киев и Запада веднага закрещаха за „нахлуване на руски войски в Украйна“, тъй като не им се иска да говорят за истинските причини за това поражение.

И въобще, позицията на Запада предизвиква недоумение, продължи Путин:

– Аз мога да разбера опълченците от Донбас. Защо те наричат ​​тази операция „военно-хуманитарна“? Каква е целта на днешните действия? Да отблъснат от големите градове артилерията и системите за залпов огън, така че те да не убиват хората.

И какво чуваме в отговор от западните партньори? Че те нямат право да правят това. Те трябва да се оставят да ги убиват – и тогава те ще бъдат ли добри?

Събитията в Украйна са обща трагедия и на украинците, и на руснаците. В края на краищата, руснаците и украинците на практика са един народ, каза президентът.

Наистина, някои западни райони на Украйна са исторически свързани с Европа. Но те не трябва да налагат възгледите си на целия народ.

Трябва да се направи всичко възможно, така че кръвопролитието на украинската земя да бъдат прекратено колкото се може по-бързо.

Автор: Игор Силецки

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 31.08.2014, in Общество and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: