Окончателно промиване на изгладеното демократично съзнание


Окончателно промиване на изгладеното демократично съзнаниеАко се поразходим из българския интернет, ще установим наличието на една неголяма, но доста активна група „потребители“, както е модерно да се казва днес, които осмислят съществуването си чрез мислене тип „анти“.
Това са хората, които имат готов отговор на всички въпроси, проблеми и трудности пред България – както и за начините на тяхното решаване и преодоляване.
Този отговор е следният: за всички проблеми и трудности пред България са виновни „комунягите“, „комунетата“, в най-добрия случай „комунистите“, ама и „комунистите“ са пак комуняги и комунета.
Друго няма. Това е. Вечният руски въпрос: „Кто виноват?“ намери своя български отговор: „Комунягите, ах, тяхната…“
Пример: известно е, че основният проблем пред България в момента е демографският – етническите българи намаляват, циганите и всякакви други мургави се увеличават, вече първокласниците-българчета са по-малко от циганчетата, и това при положение, че циганите като цяло все още (засега) са по-малко от българите. Но този проблем за анти-комунягата не е проблем, защото той знае неговата причина: „комунягите“ са виновни, защото процесът е започнал още преди 1989 г. И „комунягите“ още един път са виновни, защото днес пречат на демокрацията в България, която демокрация, както знаем, решава всички проблеми. Извод: трябва „комунягите“ да бъдат изгонени от властта (а по възможност и отвсякъде другаде), за да цъфнем и вържем.
Друг пример: високото ниво на престъпност от всякакъв вид. Няма проблем: виновни са комунягите, защото най-големите мафиоти са свързани с Държавна сигурност, а пък тя се ръководеше от БКП, сега БСП, значи комунягите са виновни.
Трети пример: съсипаната икономика. Пак няма проблем, пак “комунягите“ са виновни, защото те окрадоха предприятията, техните мафиоти ги приватизираха, значи комунягите са виновни.
И така нататък…
Въобще, днешните български демократи са си намерили удобно, универсално оправдание за провала на демокрацията в България. Или поне за онова, което се смята за провал на демокрацията в България – защото има и друга хипотеза, че това си е всъщност напълно успешна, работеща, действаща демокрация; но това е друга тема… Важното е, че за анти-комунягата „комунягите“, „комунетата“, „комунистите“ са виновни – а който не е съгласен с това, е „комуняга“, „комуне“, „комунист“, агент на Държавна сигурност, агент на КГБ, рубладжия.
О, да не забравим „рубладжиите“!
Родните български демократи по неизбежност изпадат в русофобия – без да отчитат простия исторически факт, че ако не беше Русия, сега самите те щяха да пишат на турски и на мястото на България щеше да има Турция. Последното, при това мащабно, изцепване от този род е на временния служебен министър на отбраната, някой си Шаламанов с очевидно нисичък коефициент на интелигентност(жалко, че носи фамилията на прочутия някогашен футболист на „Славия“, да петни такова славно име…), който ни в клин, ни в ръкав взе, че обяви „информационна война“ на Русия. Управляващите, когато стигнат до идиотизъм в мисленето си, наистина стават опасни – та всеки знае, че „информационната“ война е прелюдия към истинската, а на България й трябва само една топола с буквичката „М“ открая, за да остане от нея, от България, бяло петно върху картата…
Но да се върнем на анти-комунягите, макар, безспорно, идиотизмът на Шаламанов да е най-горещата тема в момента. Ала все пак по нея вече говорихме вчера в рубриката „За какво говорим?“, макар, че няма да го забравим в никакъв случай: все пак българин, който обявява война на Русия, не се среща често, нали?
Сега за българския демократ в най-характерната му персонификация на „анти-комуняга“. Интересно е все пак, защо българските демократи толкова са се вторачили в миналото и отвсякъде вадят комунистически скелети от мухлясалите си гардероби – вместо да направят най-простичкото: да ни посочат предимствата на демокрацията. Ако пък в България тя се е провалила, нали имаме цветущите западни страни, които те могат да ни посочат за пример и да кажат: ето, там няма комуняги и комунета, или ако има, са без особено значение – и затова Западът процъфтява!
В интерес на истината, българските демократи се опитват да правят това – но понеже винаги се получава доста неубедително и единственият им аргумент е „всички бягат на Запад“, го правят доста плахо, без особено желание и с нулев ефект.
Защото е достатъчно човек да им посочи демографската катастрофа на Запада, вилнеещите там на воля резачи на глави (джихадистите в Близкия изток масово се попълват с „британци“, „немци“ и „французи“ – които действително идват от въпросните западни страни, но така и си остават в кавички), гнусните публични прояви на хомосексуалисти – „педерадите“, узаконяването на половите извращения чрез т. нар. „еднополови бракове“ и как всичко това, очевидно съзнателно и целенасочено, води все до един и същи резултат: измирането на Запада, за да се установи, че всъщност този им прехвален Запад е толкова болен, та в никакъв случай и по никакъв повод не може да бъде посочен за пример.
Или ако бъде посочен за пример, то е за пример как любимата им демокрация може да унищожи всяко едно общество, дори и най-развитото в материално отношение, по най-простия начин: като унищожи първо духовните му корени. Нататък всичко е формалност.
Ето защо нашенският демократ, съзнателно или подсъзнателно, търси спасение в две неща: в миналото и в отрицанието.
В миналото, когато беше ясно: „комунизмът“ е виновен за всичко, защото е на власт – следователно е виновен за всичко.
В отрицанието: „комунизмът“ беше на власт, следователно е виновен за всичко, независимо, че вече 25 години не е на власт. Ама пък може замаскирано да е на власт. Следователно, е виновен за всичко.
Така, осъществявайки и позиционирайки себе си като „анти“- комунист в стремежа си към собствено психологическо спасение, анти-комунягата неусетно, бавно, постепенно, но с желязна закономерност се превръща всъщност в човек, който вижда света наоколо си като „анти“-свят. Неговата любима демокрация не му дава и няма как да му даде мечтаните, лелеяните условия на живот – всъщност, виждаме, че тя никъде не може да даде дори нормални условия за живот, а навсякъде, където цари, царят също и расизъм, дискриминация, християнофобия и етническо-религиозна агресия. И, съответно, поради липсата на възможност за настройване на позитивна, „про“-вълна, нашенският демократ се настройва по необходимост на негативна, анти-вълна. От нормалното човешко състояние „за“, от човек-“про“ – той влиза в състоянието „не“, превръща се в човек-„анти“. Не може да намери идеала си в позитива – намира го в негатива.
Обаче, понеже не може да отрича демокрацията, защото нали самият той смята себе си за демократ – отрича „комунизма“, независимо какво разбира под това, независимо дали изобщо съществува и е съществувал комунизъм на практика, и независимо какво означава изобщо тази дума.
Демократът е намерил смисъла на живота си. По най-лесния начин. Щом не може да бъде нормален човек – тогава чрез отреагирането на цялата си злоба, омраза и ненавист към собствения си провал да вярва в демократичната утопия, се е превърнал в противоположното на човека.
В анти-човек.
Ето защо, когато прочетете някъде в интернет-форумите, сайтовете, блоговете и профилите как някой псува и ругае „комунягите“, „комунетата“, „комунистите“, не се впечатлявайте особено.
Това е просто израз на негласното, старателно укривано дори от себе си, болезнено самопризнание, че демокрацията е унищожила още една човешка психика.
И е превърнала човека в неговото обратно.
В античовек.

 

Автор: Любомир Чолаков

Източник: http://lyubomircholakov.blog.bg

Posted on 31.08.2014, in Анализи, Балканите and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: