Конфликтът заплашва съществуването на Украйна


Конфликтът заплашва съществуването на Украйна

Снимка: БГНЕС

Нежеланието да се търси политическо решение и крайно ограничените военни възможности на Киев водят украинското ръководство към дъното

Набиращият скорост конфликт в Източна Украйна заплашва да погребе надеждите за запазване на целостта на страната в предишните й граници. Нежеланието да се търси политическо решение и крайно ограничените военни възможности на Киев водят украинското ръководство към дъното. А опитите да се разиграе картата със задържани руски десантчици едва ли ще оправят положението.

Поредната ключова точка от войната бяха събитията на 10-12 август. Тогава се активизира операцията на украинските сили, която имаше за цел да отреже самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики от границите с Русия, а след това те да бъдат раздробени на малки огнища на съпротива.

Планът за атака рухна

Тези планове обаче рухнаха заради подценяване на противника, което повлече след себе си контраофанзива. Ожесточените боеве, с които украинските сили се опитваха да разсекат републиките, не доведоха до очакваните от много резултати. Успехът бе мимолетен и основна причина за това са деморализираната необучена армия и немотивирана пехота под командването на Киев. Критична е ситуацията и във военновъздушните сили. Заради недостатъчната подготовка и лошо техническо състояние на машините подразделенията на ВВС не могат ефективно да подкрепят войската от въздуха.

Остаряла бойна техника

Още едно доказателство за влошаващата се ситуация бе обявяването на трета и подготовката на четвърта вълна от мобилизация. На фона на задълбочаващата се липса на техника Киев възнамерява да хвърли в боя машини, произведени през 60-те и 70-те години на миналия век. В тези условия украинската войска се съсредоточи в артилерийски и ракетен обстрел над контролираните от бунта градове като реално преминаха към терористична тактика.

През август опълченците успяха да накарат противника да влезе в боеве в населени пунктове и там блокираха настъплението, като по този начин обърнаха изцяло хода на конфликта.

Още едно доказателство за това, че Киев в голяма степен губи контрол над ситуацията, е преминаването на руския конвой с помощи без позволението на украинските власти. Колоната от 238 камиона безпрепятствено стигна Луганск и след като остави там 1900 тона продоволствия и стоки от първа необходимост, благополучно се върна в Русия.

Закономерен резултат от тежките сражения са сериозните загуби на украинските бойци – според някои оценки те надвишават 10 000 души.

Атаката на донецките сепаратисти на юг и югозапад може да доведе до пълна загуба на боеспособните сили на Киев в този регион. Те или са разделени помежду си, или са напълно блокирани, много от доброволческите батальони избягаха в тила.

Да се предскаже развитието на събитията, е трудно, но недостатъците на украинската военна машина едва ли ще позволят на Киев да си върне изгубената инициатива.

 

Източник: http://pressadaily.bg

Posted on 31.08.2014, in Национална сигурност and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: