Социалното развитие на Крим


Социалното развитие на Крим

© Фото: РИА Новости/Константин Чалабов

До присъединяването на Крим към Русия, социално-хуманитарното развитие на полуострова по-скоро било „асоциално” – не за хората, а против тях. Здравеопазването се съхранявало здравето.

Пенсиите, заплатите, достъпната среда за инвалидите били големи проблеми. Да бъде възстановено всичко това е сложно, но както се оказало напълно възможно.

Онези пари, които районът получавал като част от Украйна, е много сложно да бъдат наречени финансиране. Например, системата на здравеопазването.

Трудно е дори да се представи, но Киев не могъл да осигури макар приемливо равнище на медицинските услуги за жителите на Крим, разказва председателят на комисията по култура на Държавния съвет на Република Крим Светлана Савченко:

– В Крим имаше програма „Здравето на кримчани”, между другото единствената в Украйна, това беше наша републиканска програма. Ние се борехме за нея. Удивително нещо: прокуратурата на Украйна обяви протест, че ние сме приели тази програма.

Оказало се, че тази програма не действа в държавата, значи ние нямаме право да приемаме своя. Независимо от факта, че украинската конституция гарантира безплатно здравеопазване, на практика се оказа че няма такова. А сега при нас сферата на здравеопазването получи финансиране 12 пъти повече, отколкото преди. То беше 7 млн. долара, а сега е 885 млн. долара.

Пенсиите, социалните плащания и заплатите на бюджетните работници в Крим са вдигнати два пъти, а от 2015 година те ще станат еднакви с руските. За физкултурата и спорта ще бъдат изразходвани 1,2 млн. долара – според Светлана Савченко, такива пари за физическото развитие на жителите на Крим не са виждали никога.

Отделна програма е борбата с безработицата: временни работни места, създаване на нови, семинари за обучаване и курсове за повишение на квалификацията, проекти за дребния е средния бизнес. Няма да останат без внимание и хората с ограничени възможности на здравето, каза министърът на социалната политика на Република Крим Елена Романовская:

– Приета е програма „Жилище за руско семейство” и беше утвърден списък от категории граждани, които имат право да участват в тази програма. Това са многодетните семейства, млади семейства с деца, граждани с привилегировани категории.

Тази година ние разработихме програма за региона, избрахме 12 обекта на социалната сфера, които ще бъдат адаптирани за инвалиди. И вече се разработва програма за 2015 година.

И всичко това без да се включва инфраструктурата, образованието, реконструкцията на остарелите жилища, строителството на нови социални жилища, туризма, и разбира се, създаването на особена икономическа зона в Крим.

Общо за развитието на Крим до 2020 година се предоставени около 700 млрд. рубли. Огромна цифра, която обаче е напълно необходима за да издигне живота на хората на достойно равнище.

Автор: Светлана Холоднова

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 27.08.2014, in Вътрешна политика and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: