Путин и Порошенко разговарят на четири очи


Путин и Порошенко разговарят на четири очи

В беларуската столица Минск приключи срещата между президентите на Русия и Украйна. Беседата между Владимир Путин и Петро Порошенко продължи два часа.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков съобщи, че двустранната среща между Владимир Путин и Петро Порошенко е приключила.

След края на срещата във формата Митнически съюз-ЕС-Украйна президенът на Беларус Александър Лукашенко съобщи на журналистите, че Русия и Украйна са се договорили за среща „на четири очи“ между президентите на двете страни, на която да бъдат обсъдени злободневните въпроси. По думите му, Путин и Порошенко сами след края на срещата ще съобщят за нейните резултати.

По-рано Песков съобщи, че на срещата може да бъдат засегнати въпросите на украинската криза, проблемите с бежанците, въпросите за доставка на хуманитарна помощ и катастрофичната хуманитарна ситуация в Южна Украйна като цяло.

Също така на двустранната среща Кремъл възнамерява да обсъди бъдещето на руско-украинското сътрудничество във връзка с подписването от Украйна на Споразумението за асоцииране с ЕС.

Това е първата двустранна среща между Путин и Порошенко. До момента двамата държавни лидери за първи път се срещнаха във Франция, където участваха в отбелязването на 70-ата годишнина от десанта в Нормандия.

Тогава обаче, в началото на юни, президентите на Русия и Украйна не общуваха „на четири очи“ – те си размениха само няколко думи в присъствието на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд.

Президентът на Русия Владимир Путин нарече позитивни състоялите се преговори с украинския му колега Петро Порошенко в Минск.

Според него, срещата в такъв формат е била полезна.

„Не знам с какво ще свърши всичко това, но поне имахме възможност да формулираме за пореден път нашите тревоги“ – каза Владимир Путин. Той изтъкна, че Русия ще прави всичко за мирния процес и прекратяване на кръвопролитието в Украйна.

Владимир Путин съобщи, че на преговорите е постигната договореност Русия да окаже хуманитарна помощ на жителите на източна Украйна.

 

По материали от печата

Posted on 27.08.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: