Хиляди изкачиха връх Шипка!


Хиляди изкачиха връх Шипка!


Снимка: Възстановката на боевете при Шипка се наблюдава от хората с огромен интерес
Автор на снимката: БГНЕС

Потомци на опълченци, строители на Паметника на свободата и хиляди граждани се изкачиха на връх Шипка, за да присъстват на тържествата по повод 80-годишнината на Паметника на свободата и 137 години от Шипченската епопея, съобщава БТА.
Сред тях има потомци на опълченци и строители на паметника на връх Шипка.

В традиционното изкачване по 890-те стъпала, които водят към Паметника на свободата, се включиха и 200 деца от цялата страна. Открит урок за историята на паметника пред тях изнесе директорът на музей „Шипка Бузлуджа“ Данчо Данчев.

Имаше и възстановка на боевете, в която участваха 250 представители на клубове от Национално дружество „Традиция“ от цялата страна.

Идеята да се увековечи с паметник този славен момент от българската история се ражда две години след августовската битка, припомниха от музей „Шипка- Бузлуджа“. Предложението, направено от Петко Каравелов, е прието единодушно от Учредителното събрание във Велико Търново.

Основният камък е положен по повод 45-годишнината от Шипченската епопея. Инициатор е Централно-поборническо опълченско дружество. С конкурс и не без спорове е избран и авторът на мемориала – арх. Атанас Донков и скулпторът Александър Андреев. Паметникът на връх Шипка е граден за осем години.

С волски коли, магарета и коне до върха са извозени близо 1 млн. тона пясък от поречието на река Тунджа. За градежа е избран сивкав камък-доломит, който копаят от кариери наоколо.

През 1930 г. е монтирана фигурата на бронзовия лъв – символ на българската държавност, на северния вход на монумента.

И тази година, пред нея си направиха снимка за спомен хиляди български родолюбци.

С тържествена заря – проверка на площада на историческия връх Шипка ще бъде почетена паметта на загиналите за свободата на България. Президентът и върховен главнокомандващ на Българската армия Росен Плевнелиев ще приеме почетния строй на националната гвардейска част по време на тържествената заря – проверка, която ще огласи историческия връх в 20, 45 часа.

Честването на годишнината от епичните августовски боеве за свободата на България започна с панихида в Соколския манастир в памет на загиналите на Шипка.

Туристически походи от три точки потеглиха в посока легендарния връх. Тържествено бе осветен новоизграденият монумент на вечен огън, който ще бъде запален в криптата на Паметника на свободата, издигнат преди 80 години.

Преди дни стана ясно, че паметникът при връх „Шипка“ ще бъде охраняван и занапред от МВР.

 

Автор: Екип на Марица

Източник: http://www.marica.bg

Posted on 24.08.2014, in История, Паметнци в България and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: