Защо западните медии закриват очи на украинските събития


 © Фото: Flickr.com/futureatlas.com/сс-by


© Фото: Flickr.com/futureatlas.com/сс-by

Западните медии по избор подхождат към информацията за Украйна.

В ефира и на страниците на печата попадат заявления на киевските власти, но ги няма техните опоненти. Хуманитарната катастрофа в югоизточните региони на Украйна се игнорира.

На руско-украинската граница да разгърнати палатъчни лагери за онези, които били принудени да избягат от бомбардировките от своите домове в съседната страна.

Но чуждестранните журналисти не бързат да ги посетят, да поговорят с онези, които са пострадали от силовата операция на киевските власти.

Те явно не искат да отразяват украинските събития от гледна точка, различна от официалната позиция на западните политици, подчертава президентът на фонда „Политика” Вячеслав Никонов:

– Истината умира първа, когато започват военни действия. Ясно е, че САЩ и техните съюзници от НАТО заемат единна позиция: за тях има Украйна, бореща се да стане част от Запада, и има мрачна и зловеща Русия, която пречи на този процес.

Всичко това не се побира в тази схема; или въобще не присъства в информационното поле, или се изопачава. Това е обичайният способ на информационната война.

В същото време, войната – не информационната, а истинската, кървавата, с множество жертви и разрушения – вече четвърти месец се води край границите на Европейския съюз.

Но в ефира на европейските телевизионни канали с големи подробности се разказва, какво става на хиляди километри от Европа – в Сирия, Афганистан, Ирак. Защото тези събития са „там”, някъде далеч, в страни, които не приличат на западните.

А украинците практически са европейци, да се говори за тях, значи да почувстваш какво става в Украйна. Тогава става страшно и възникват много въпроси, казва Вячеслав Никонов:

– Сега медиите отделят по-голяма внимание на събития в различни точки на земното кълбо, отдалечени от Европа, Онова, което действително става в Украйна, се премълчава.

Сега в Украйна постъпва допълнително оръжие от страни на НАТО: танкове от Унгария, самолети от Румъния и т.н.

А западните медии предпочитат да разказват как САЩ бомбардират Ирак или оказват хуманитарна помощ на кюрдите.

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 19.08.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: