Хоризонтът в еврозоната помръква


Снимка: АФП

Снимка: АФП

Брутният вътрешен продукт в еврозоната е в мъртвата си точка, най-вече заради лошите резултати на френската и германската икономика. И още по-лошо – над втората половина на 2014 година тегнат рисковете от дефлация, а търговията може да пострада от санкциите срещу Русия.

Разочароващите резултати на двете най-големи икономики в еврозоната – Германия и Франция – са били в тежест на икономиката в цялата еврозона през второто тримесечие на годината. 0,2-процентният спад на германската икономика, както и липсата на ръст във Франция са предизвикали стагнация в еврозоната. В краткосрочен и средносрочен план не се очаква подобрение, тъй като последствията от санкциите срещу Москва може да засегнат търговията на Стария континент в следващите месеци.

Анализаторите не проявяват оптимизъм. „След шест тримесечия с отрицателен ръст и четири тримесечия с положителен растеж до началото на годината, еврозоната може да изпадне отново в рецесия”, казва Саймън Смит от FX Pro.

„Числата показват, че възстановяването остава твърде слабо, за да компенсира външните сътресения, което означава, че растежът на БВП вероятно ще остане в режима „спри-тръгни”, предвижда Петер Ван ден Хоут, главен икономист за еврозоната на банка ING.

И все пак, спрямо второто тримесечие на миналата година БВП на 18-те страни от еврозоната отчита очакван ръст от 0,7% след 0,9% през първото тримесечие.

Освен Германия и Франция, Италия – третата икономика във валутния съюз, също пострада през последните месеци и влезе в третата си рецесия от 2008 година насам.

Добрите новини, макар и рядко, идват от страните, които пострадаха силно от кризата през последните години, като Испания и Португалия, където икономическият растеж достигна 0,6%. Холандия също отскача с 0,5%. Колкото до Гърция, тя отчете най-слабия си спад от края на 2008 година насам, което подхранва надеждата, че ще излезе от 6-годишната рецесия. През второто тримесечие гръцкият БВП, който не е спрял да се свива от шест години, се е понижил с едва 0,2%.

Засега инвеститорите не очакват никакво подобряване на икономиката, дори напротив – санкциите срещу Москва, на които Кремъл отговори с ембарго върху редица европейски стоки, може да дръпнат назад икономическата дейност през следващите няколко месеца.

Анализаторът на UniCredit Марцина фон Терци обяснява: „Скорошните индикатори не излъчват обещаващо послание. Свързаните с Русия рискове – пряко или чрез косвените за Източна и Централна Европа последствия, не трябва да бъдат подценявани. През третото тримесечие трябва да очакваме по-малко динамичен растеж”.

Превод и редакция: Нина Лесева

Информационна агенция „Фокус“

Източник: http://www.focus-news.net

Posted on 17.08.2014, in Анализи, Икономика and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: