Путин в Ялта: Мек тон, желязна хватка


Владимир Путин. © Фото: РИА Новости/Aлексей Дружинин

Владимир Путин. © Фото: РИА Новости/Aлексей Дружинин

Интересите на Русия са преди всичко!

Това беше основното послание на речта на Владимир Путин в Ялта.

Медиите очакваха от изявлението на руския президент пред депутатите някакви сензации. Вместо това Путин отново ясно очерта позицията на Москва: да се говори с Русия с езика на сила не си струва.

Путин смекчи тона, но не отслаби хватката. Така коментира речта на руския президент в Ялта американският вестник „The Wall Street Journal“.

Президентът на Русия, по-специално, говори за готовността си да защитава интересите на страната, но при това да не прекъсва отношенията със Запада.

Вестникът цитира мнението на анализатори, според които новите коментари на Путин и изпращането на руския хуманитарен конвой за Украйна изглеждат като опит да се демонстрира по-спокойната позиция на Кремъл – няколко дни, след ответните санкции на Москва срещу западните страни.

Владимир Путин в речта си не изключи възможността за излизане на Русия от редица международни договори, ако това е в интересите на страната.

Трябва да се каже, че това съвсем не е първият случай в историята на денонсиране на споразумения. За САЩ, например, това е обичайна практика. И Москва има пълното право да се откаже от участие в някои споразумения, смята експертът Дмитрий Лабин:

– Приоритет за всеки държавен глава е гарантирането на интересите на страната му. Суверенните държави могат свободно да денонсират или едностранно да излезят от международните споразумения.

Тоест става дума за това, че в този случай приоритет ще бъде даден на интересите на държавата. И аз мисля, че с оглед на ситуацията, създаваща се в света, това е правилно решение.

Владимир Путин не изключи и възможността за излизане на Русия от юрисдикцията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Но, както подчерта президентът, сега този въпрос не е на дневен ред.

Но ЕСПЧ все по-често взема неоснователни, политизирани решения. И това съвсем не е единственото споразумение, което не съвпада с националните интереси на Русия, смята президентът на Института за национална стратегия Михаил Ремизов:

– Във военната сфера, бих посочил договора за ограничаване на ракетите с междинен и малък обсег. Това намалява възможностите за увеличаване на отбранителната способност на Русия.

Този двустранен договор със САЩ е стратегически неизгоден за Русия. Следователно, за Русия, която се намира в по-сложна географска и геополитическа среда от Съединените щати, това е съществено ограничение.

Да подпишеш или не международните споразумения е нещо доброволно. Всичко зависи от това, доколко тези договори съвпадат с националните интереси на държавата и са в съответствие с конституцията.

САЩ, например, не са се присъединили към половината конвенции.

И решението на всяка международна инстанция не е заповед за тях. Думите на руския президент съвсем не означават, че утре Русия ще престане да обръща внимание на международното право.

Но това е ясен сигнал към западните партньори: с Русия няма смисъл да се говори от позицията на силата.

Автор: Игор Силецки

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 17.08.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: