Българският газ ще съживи Южен поток


© Фото: «Южен поток»

© Фото: «Южен поток»

Както съобщават български медии, вицепремиерът и служебен министър на регионалното развитие на временно правителство Екатерина Захариева заявила, че проектът Южен поток, спрян от България на 8 юни, ще бъде реализиран при условие на осигуряване възможността за транспортиране и на българския газ, намерен на шелфа на Черно море.

В момента находището „Хан Аспарух“ в българската черноморска акватория се курира от консорцицум на френската компания «Total», австрийската OMV и испанската «Repsol».

Според Захариева, в случай на подключването към газопровода и на българския газ, ще бъде спазено и главното условие на Европейския съюз съгласно Третия енергиен пакет – достъп до газопровода да имат и други компании.

Както е известно, едно от нарушенията, според Еврокомисията, е липсата на прозрачност и определеност на тендерната процедура, в резултат от която тази година право да строи магистралата в България получава Русия.

Министър Захариева казва, че новият тендер за изпълнител на този проект в България ще се приема само с одобрението на Брюксел.

Заявлението на вицепремиера всъщност няма категоричен характер. В него прозвуча надеждата, че този проект е реализуем.

При това, само в случай на успешен добив на газ в посоченото находище, а това, както е известно, ще стане най-рано през 2019 година, казва българският икономист Ангел Недялков.

Заявлението на Екатерина Захариева трябва да се разглежда в контекста – какво се случва в Черно море. Известно е, че интерес към ресурсите на шелфа му съществува десетки години, но реални промишлени количества добив все още не са реализирани.

Разбира се, с развитието на технологиите се увеличават и възможностите. В момента се извършват проучвателни сондажи. Завършиха някои етапи за проучвания потенциала за наличието на нефт и газ на шелфа на Украйна, Румъния, България и други страни. И прогнозите са обнадеждаващи. Но засега това е чиста теория.

Преди две години проучванията на австрийската ОМВ доказаха наличието на залежите в румънския шелф, и това даде надежда и на България. Сега на френската Тотал предстои през 2015-16 г. да направи проучвания на въглеводородните залежи на българския участък, поясни Ангел Недялков.

Колкото и да е изгоден Южен поток за България, тя няма да посмее да конфликтува с Европейския съюз. Добросъседските връзки с Русия едва ли ще повлияят върху новите идеи на новото служебно правителство на страната, казват експерти.

Според бившия енергиен министър на България Румен Овчаров, не всички в Европа са заинтересовани от южната газова магистрала. Но този проект е политически и ще се решава на съответно равнище, казва господин Овчаров.

В ЕС не всички са фенове на Южен поток. Някои са заинтересовани да го няма. Примерно, Румъния ще загуби огромни транзитни такси, т.к. потокът, който минава през нея за Турция, вече няма да преминава оттам. Има още ред други държави, които ще загубят огромни суми пари.

Българският консорциум беше от времето на Бойко Борисов. По какви критерии той се е изграждал, никой сега не може да го каже. Друг е въпросът, защо руската и българската страна, а и самият ЕС, не изчистиха този въпрос, да стане той повод за толкова проблеми.

И да стане той разменна монета в отношенията между РФ и Украйна. Но така или иначе, решението трябва да се търси на всяка цена.

Автор: Наталия Александрова

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 17.08.2014, in Балканите, Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: