Украйна разреши на компании от САЩ и ЕС да купуват украински газопроводи


Украйна разреши на компании от САЩ и ЕС да купуват украински газопроводиУкраинският парламент прие закон, разрешаващ на чужди компании от САЩ и ЕС да управляват националната газопреносна система (GTS), която се оценява на около 25-35 милиарда долара, една от най-големите в света.

Този ход, предложен от премиера Арсений Яценюк, беше подкрепен само от 228 членове на парламента, само два над необходимите 226 за приемането на закона. Първото четене на закона беше одобрено на 4 юли.

Украина ще контролира 51 процента, а на чуждите партньори ще бъдат предложени 49% за съвместно управление, което цели да подсили позициите на Украйна като транзитна държава, според подкрепящите закона.

Заедно със западните инвеститори, Украйна планира да създаде нова компания, която ще контролира националната газопреносна система.

Въпреки това, ще бъде трудно да се намерят инвеститори, желаещи да се включат, казват някои анализатори, защото Русия в момента разработва транзитна система, която да заобиколи територията на Украйна, която се оказа ненадежден партньор за транзит.

ukraine-gas-2

Русия строи две тръби, които да пренасят газ за Европа и които няма да минават през Украйна. Северен поток е вече завършен, а когато се завърши и Южен Поток, украинската газопреносна система може да загуби над 50% от своята стойност.

По-рано украинския парламент отхвърли предложението да раздели украинската Нафтогаз на две отделни компании, които ще спазят условията на третия енергиен пакет на Европа, който не позволява една компания да произвежда и пренася нефт и газ.

 

Източник: http://desinfowar.wordpress.com

Posted on 16.08.2014, in Икономика and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: