Заплашвайки Русия, Украйна наказва себе си


© Колаж: «Гласът на Русия»

© Колаж: «Гласът на Русия»

Властите на Киев имат намерение да въведат санкции против Русия със цел реакцията „на явни и потенциални заплахи на националните интереси и сигурността на Украйна”.

Под заплаха може да се окаже транзита на руски газ за Европа.

Според проектозакона за санкциите, разработен от украинското правителство, като една от „мерките за бързо реагиране” се разглежда прекратяване на транзита през украинска територия на руски газ за европейските потребители.

Приетият от Върховната Рада на първо четене проектозакон предполага, в частност, частично или пълно прекратяване на транзита на енергийни ресурси по територията на Украйна.

Както признават в Киев, прекратяването на транзита на руски газ може да струва на Украйна до 7 млрд. долара годишно, но това не смущава сегашните власти на страната.

Затова пък са разтревожени в Брюксел. Там добре знаят, че именно през Украйна преминават около половината доставки на руски газ в Европа.

Чрез тази схема гориво получават 15 страни-членки на ЕС. В Еврокомисията вече предупредили, че „всякакви възможни проблеми, които могат да възникнат за ЕС, веднага ще бъдат съобщени по съответните канали на украинското правителство”.

Сметките на украинската страна са понятни. В Киев решили да рискуват милиардни загуби за да решат проблем, който не търпи отлагане – напълване на газохранилищата за предстоящата зима.

Съществуващите споразумения с „Газпром” не позволяват това да се направи така, както иска Киев – за сметка на отклонение на транзитен газ или на неговия мащабен реверс обратно от Европа.

Затова „Нафтогаз на Украйна” разработила схема, при която дейността на „Газпром” на украинска територия ще бъде забранена. Съответно, пунктовете за приемане на руски газ за ЕС ще бъдат пренесени от западната на източната граница на Украйна.

Това би позволило на украинската страна еднолично да се разпорежда с руските износни потоци, тъй като съществуващите споразумения позволяват на Киев само да организират физически реверс по второстепенни тръбопроводи, а също да се опитат да се занимават с „виртуален реверс” – да изкупуват от европейски страни определени обеми газ, след което ще ги изземват от транзита.

Но подобна практика не решава енергийните проблеми на Украйна, подчерта в беседа с „Гласът на Русия” ръководителят на руския Фонд за национална енергийна сигурност Константин Симонов:

– Чрез подобни сделки Украйна не решава нито един от собствените си проблеми, свързани с получаването на енергийни ресурси. Първо, тя не получава газ, алтернативен на руския.

Второ, тя не получава евтин газ.

И трето, тя не получава газ в необходимите на страната обеми.

Автор: Пьотър Искендеров

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 14.08.2014, in Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: