Европейският съюз си рови санкционна яма


 © Колаж: "Гласът на Русия"


© Колаж: „Гласът на Русия“

Еврокомисията създаде специална структура за оценка на влиянието на руската забрана върху вноса от ЕС на селскостопанска продукция.

Общият ущърб може да състави €12 милиарда, при това в бюджета на Европейския съюз за съответна компенсация има едва €400 милиона.

Вече стана ясно, че най-пострадали в ЕС ще са онези страни, които най-активно се изказваха против Русия – Полша, Латвия, Литва, Естония. Варшава губи износ на €800 милиона годишно, което е 0,5% от растежа на брутния вътрешен продукт (БВП). Естония се лиши от 0,3% растеж на своя БВП.

Финландия също сама се вкарва в кризата. Нейният премиер Александър Стуб смята, че санкционната война може да доведе до нова икономическа криза.

Що се отнася до новите пазари за храни от Европейския съюз, там европейците никой не ги чака. Експерти прогнозират, че ако страните от Централна и Южна Америка отворят границите си за продукти от Европейския съюз, цените на собствените им храни ще паднат.

Разбира се, Брюксел и тук не се отказва от привичната тактика на политически натиск. Съгласно лондонския „The Financial Times“, ръководството на Европейския съюз е решило да проведе преговори със страни от Латинска Америка с цел да ги убеди да не увеличават вноса на свои храни в Русия вместо европейските.

Но глобалният пазар за продоволствие – един от най-големите и развиващи се динамично – диктува свои закони и Европейският съюз рискува да остане на загуба.

Не е за подминаване, че днешната финансово-икономическа криза в Европейския съюз възниква в съчетание със системната криза там, каза в интервю за „Гласът на Русия“ експертът Борис Кагарлицки:

– Вече се провали проектът на Европейския съюз, който започна с Маастрихтското споразумение. Този проект не функционира.

Но е ясно, че самите лидери на Европейския съюз не са готови да признаят този факт. Политизираният характер в действията на Европейския съюз се проявява не само в съзнателното подкопаване на собствените си делови интереси, но и в сляпото следване на политиката на САЩ.

В Брюксел или не разбират, или не искат да разбират, че интересите на Вашингтон се различават от тези на Европа. Става дума за конкурентната борба, смята експертът Сергей Черняховски:

– Просто следва да се разбира, че САЩ не са нито враг, нито приятел – те са конкурент. От друга страна, това не означава, че не следва да се предприемат взаимни действия, диктувани от логиката.

Съгласно оценка на водещи експерт на компания CMC Markets в Сидни Рик Спунър, руската забрана върху селскостопанската продукция ще нанесе нокаутиращ удар по цените и на други пазари, докато на износителите ще им се наложи да търсят нови територии за пласмент на своята продукция“.

Това е санкционната яма, която Европейският съюз си рови сам.

Автор: Пьотър Искендеров

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 13.08.2014, in Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 коментара.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: