Спрете гаврата с Шипка, с опълченците, с паметта ни


Снимка: Преса

Снимка: Преса

Онзи чутовен връх не е „обект“, а светиня

Съобщиха, че Министерството на вътрешните работи снема охраната от паметника на връх Шипка, защото „не е стратегически обект“. (Подобно решение с подобни „мотиви“ беше подготвено и преди няколко години, но обществеността не допусна реализирането му.)

Омерзително, че днешната българска държава в лицето на официалните си институции принизява историческия паметник на връх Шипка – мястото, СТРАТЕГИЧЕСКИ допринесло за освободителния изход на Руско-турската война (1877-1878 г.).

Отделен е въпросът защо такова свято място трябва да бъде охранявано! Та кой би посегнал върху националната светиня, символ на порива на българския народ за извоюване на свобода с първообраза на собствена армия – ОПЪЛЧЕНИЕ, близо 10 000 души като един заложили живота си в борбата срещу поробителя. От спомени на очевидци се знае, че в една от вечерите след най-драматичните боеве след 11 август (нов стил 23-ти) е имало пълно лунно затъмнение.

Когато в светлата лятна нощ внезапно почернява, суеверните османлии (чийто символ е полумесецът) са попарени с леден душ, че Божията сила не е на тяхна страна, духът им е сломен. Като пиша тези редове, наближава пълнолуние. Затъмнение на небето няма, но за нашите души не съм сигурен…

На 26 август 2014 г. стават 80 лета, откакто този паметник на свободата е открит тържествено. За 80 години милиони българи са изкачили и продължават да изкачват свещения връх, за да се преклонят пред подвига на опълченците.

Ако българската държава продължава да пъпли по своя жилав, изтормозен исторически път, би следвало подир двайсет години да честваме и вековния юбилей на паметника на Шипка. Ала ще го има ли паметникът?

След като само за последните две десетилетия мрачната статистика по неговото разграбване е белязана с възходящата деградация на официалната българска държава. През 1994 г. оттам е откраднато 220-килограмово бронзово оръдие (по-късно намерено и върнато, ала повторно откраднато – този път безвъзвратно).

Преди няколко години вандали разфасоваха медното покритие на вечния огън, за да го продадат като скрап. Не е трудно да си представим какво ще настане на този чутовен връх, ако държавната охрана наистина абдикира.

***

Абсурдно е паметникът на връх Шипка да бъде определян като „обект, който не е стратегически“, и на това основание МВР да не го охранява.

Нима е възможно писани закони и регламенти да затъмняват нравствената изначалност?

Там, където България – над пролятата кръв – е възкръсвала като държава, мястото не е някакъв си „обект“, а светиня.

 

Автор: Димитър ТОМОВ

Източник: http://pressadaily.bg

Posted on 12.08.2014, in Анализи, Балканите, Паметнци в България and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

 1. Анонимен

  Абе ИДИОТИ: ГАМЕНИ , ВИЕ , БЕЗДАРНИ ПОЛИТИЦИ ,ДЕТО ЯДЕТЕ БАДЕВА БЪЛГАРСКИЯТ ХЛЯБ, ЗАЩО ПОМОГАТЕ НА ЧУЖДИТЕ СИЛИ ЛА УНИЩОЖАВАТ ТОВА, КОЕТО Е СВЯТО ЗА НАШИЯТ НАРОД!?!
  СПРЕТЕ СЕ!
  СТИГА СТЕ БИЛИ СЛУГИ НА ДЯВОЛА! НА ЧЕРНИЯТ ДЯВОЛ! ОБЪРНЕТЕ СЕ НАЗАД , ПРОЧЕТЕТЕ ХУБАВО ИСТОРИЯТА СЛАВЯНОБЪЛГАРСКА И СЪХРАНЯВАЙТЕ ПАМЕТТА; СЛАВАТА И ЦЯЛОСТТА НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ!
  ЕДИН ДЕН ЩЕ СЪЖАЛЯВАТЕ, НО ЩЕ Е КЪСНО ! ( а ще съжалявате, конато ви се върне СЪВЕСТТА )!
  ТОВА КОЕТО Е СЪЗДАДЕНО И ПОСТРОЕНО ОТ НАРОДА – ПРИНАДЛЕЖИ НА НАРОДА! А НЕ НА ВАС, ПРОДАЖНИЦИТЕ!
  ВСИЧКИ ПАМЕТНИЦИ ТРЯБВА ДА СЕ ОХРАНЯВАТ! А ТИЯ, КОИТО ПОСЯГАТ ДА ГИ УНИЩОЖАТ, ДА БЪДАТ СУРОВО НАКАЗАНИ

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: