Грижливият Вашингтон – хуманитарната помощ за Украйна е интервенция


© Фото: AP/Sergei Grits

© Фото: AP/Sergei Grits

Владимир Путин лично контролира въпроса за хуманитарната помощ на източните региони на Украйна. Ситуацията в Донецк и Луганск е критична: няма вода, електричество, лекарства, хранителните продукти са на привършване.

В същото време Киев убеждава всички, че ситуацията е под контрол и няма нужда от помощ. А Вашингтон заявява, че опитите на Москва да изпратят в Донбас хуманитарни товари ще се оценяват като наплуване. МВнР на Русия все пак се надява, че съюзниците по наказателната операция ще разрешат да бъде открит хуманитарен коридор.

С подкрепа на САЩ, Киев прави всичко възможно Донбас да стане необитаем. Донецк и Луганск са под постоянни обстрели. Разрушават се комуникации: хората са лишени не само от електричество, но и от вода. Към всички ужаси на разпаленото от режима на Порошенко кръвопролитие се добави заплахата от екологична катастрофа.

Украинската армия непрекъснато обстрелва големия химически завод „Стирол” в Горловка, където се съхраняват смъртоносни опасни вещества. По данни на специалисти, в случай на изтичане от който и да е резервоар, зоната на поразяване с отровни вещества ще възлезе на не по-малко от 300 км. и ще обхване, освен Украйна, територия на Беларус и Русия.

Москва се опитва да убеди Запада, че за мирното население на югоизточните региони на Украйна е необходим хуманитарен коридор. Но САЩ са против руска хуманитарна помощ за Украйна. Както заявил представителят на САЩ в Съвета за сигурност на ООН Саманта Пауър, с това трябва да се занимават международните хуманитарни организации.

А опитите на Русия да окаже помощ на жителите на югоизточните райони на Украйна, според Пауър, ще се оценяват като нахлуване в Украйна. Киев веднага заявил, че руски военни се опитали незаконно да проникнат на територията на страната под формата на хуманитарен конвой. В Москва отхвърлиха тези заявления. Но Русия запазва надежда да вразуми западните партньори, съобщи министърът на външните работи Сергей Лавров:

– Сега като приоритетна задача ние се договаряме и с украинската страна, и с Международния комитет на Червения кръст, с международни хуманитарни организации на системата на ООН за необходимостта от срочно доставяне в Луганска и Донецка области на хуманитарна помощ. Смятаме, че въпросът е срочен и не търпи отлагане. Ситуацията се контролира от президента на Русия.

В същото време жителите на Украйна бягат от „благополучните, от гледна точка на Киев, райони. Бягат, рискувайки живота си: бойците от Националната гвардия на Украйна обстрелват пътищата, водещи към руската граница. Наложило се четири пропускателни пункта да бъдат закрити.

Работата на руските митничари на постовете „Новошахтинск”, „Куйбишево” и „Волошино” е прекратена във връзка с това, че техните украински колеги бездействат. А една открилият се пост „Матвеев Курган” се наложило да бъде евакуиран: цяла нощ наблизо се взривявали снаряди.

Киевските власти стоварват върху собствения си народ не само бомби и снаряди, но и тонове лъжи. Онзи ураган от дезинформация в украинските медии няма нищо общо със журналистиката, е убеден депутатът на Върховната Рада Александър Голуб:

– Журналистиката в Украйна свърши, мястото й зае пропагандата. Основните принципи на журналистиката – обективност, опити да се представят алтернативни гледни точки, днес отсъстват.

Автор: Игор Силецки

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 12.08.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: