Турция като предизвикателство за ЕС


© Фото: REUTERS/Murad Sezer

© Фото: REUTERS/Murad Sezer

Днешните президентски избори в Турция се отличават с това, че за първи път се провеждат с общонародно гласуване, а също с непредсказуемост на победителя.

Единственият въпрос е: ще победи ли сегашният премиер Реджеп Ердоган в първия тур. Последиците от тази победа ще имат глобален характер.

Анкара провежда твърде активна и самостоятелна политика в региона и твърде сериозни възли на геополитическите противоречия днес са свързани с Турция, смята нашият наблюдател Пьотър Искендеров.

Активната външна политика, провеждане през последните години от Турция, явно се поставя за цел възстановяване на икономическото и политическото влияние на Анкара на всички територии на бившата Османска империя при едновременно приоритетно укрепване на връзките с тюркския, а в по-широк план с мюсюлманския свят.

Идеолог на външнополитическия курс на страната, министърът на външните работи Ахмет Давутоглу смята съвременна Турция „сърце на Евразия” и „централна страна” на новия евразийски ред. Министърът на външните работи, а той се ползва с пълната подкрепа на Ердоган, смяна за необходимо да се придаде на външната политика на Анкара качество за реагиране на много равнища.

За това е необходимо постепенно да се отслабват връзките със САЩ и НАТО, да се развива по-тясно сътрудничество с Русия и Китай, а също да се провежда по-активна самостоятелна политика в Близкия и Средния изток и на постсъветското пространство.

Ясно е, че подобен подход не среща ентусиазъм във Вашингтон и Брюксел. Но възможностите на Запада да удържат Турция в своята орбита са ограничени в резултат на невъзможността при съвременното разположение на силите в Евросъюза да приемат Анкара в ЕС.

И тук напълно можем да се съгласим с бившия министър на външните работи на Германия Йошка Фишер. Той обвини европейските лидери в това, че те затворили пред Турция врата на ЕС и по този начин я принудили да се преориентира към неоосманския проект за да „стане сила в Близкия изток”.

Изиграха роля и необмислените действия на САЩ и НАТО в близкоизточния регион. Те накараха турските власти да се замислят дори за бъдещия формат на собствената си държава.

Става сума, в частност, за изключително болезненият за Турция кюрдски проблем. Не е тайна, че активизирането на кюрдския фактор става в резултат от военната намеса на САЩ в Ирак.

Не е удивително, че в последно време Турция започна да провежда по-самостоятелна политика в региона. Анкара също се утвърди като активен и последователен партньор на Русия в реализацията на енергийните проекти с регионално значение. – в това число по строителството на газопроводите „Южен поток” и „Син поток”. Европа жъне плодовете на своята разпокъсаност.

А бушуващата сега на Запад „санкционна истерия” открива за взаимодействието на Турция и Русия нови възможности.

Не случайно по съобщение на „Росселхознадзор”, съответните ведомства на двете страни вече активно обсъждат въпроси, в частност,за увеличение на доставките на плодове и зеленчуци от Турция в Русия.

За Евросъюза предстоящата победа на Реджеп Ердоган ще стане още едно сериозно геополитическо предизвикателство.

Автор: Пьотър Искендеров

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 10.08.2014, in Балканите and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: