Европа въобще може да се лиши от руския пазар


© Photo: RIA Novosti/Александр Кряжев

© Photo: RIA Novosti/Александр Кряжев

Москва забрани доставките на месо, риба, зеленчуци и плодове, мляко, кашкавал и салами от страни на ЕС, САЩ, Австралия, Канада и Норвегия за срок от една година.

Още на 8 август стана ясно, че загубите ще бъдат многомилиардни.

По изчисления на Европейската комисия, „анти-санкциите” на Москва ще засегнат износа на хранителни продукти и на селскостопанска продукция на сума 12 млрд. евро. За намерението да поискат компенсации за загубите вече обявиха Финландия, Полша, страните от Прибалтика, България, Гърция, Румъния.

Но еврокомисарят по търговията Карел Де Гюхт предупредил, че Еврокомисията разполага с фонд едва от 400 млн. евро за компенсация на на европейските производители на селскостопанска продукция.

Гърция, където фермерите почти на 50% зависят от износа в Русия, в опита да се спасят от приближаващия крах в агросектора, тръгнали по-далеч от всички останали колеги от ЕС.

Министърът на външните работи на Гърция, вице-премиерът Евангелос Венизелос обявил, че Атина вече води преговори с Москва за ограничение на въздействието на санкциите.

Сега може колкото е угодно да се жонглира със цифри: кой и колко в Европа ще загуби от руското ембарго, посочи аналитикът от руския Институт за световна икономика и международни отношения Владимир Оленченко.

Много по-страшно е друго нещо: онова, за което сега в ЕС предпочитат да не се говори – бъдещето на европейските износители, отбеляза Оленченко:

– Те ще се лишат от пазар в перспектива. Санкциите, това не е някакво поле, което почива преди посяване. Този пазар ще бъде зает, не е важно кой ще дойде на него – белоруси, бразилци или иранци. Има много желаещи.

В Европа вече отдавна говорят за необходимостта от диверсификация на енергийните доставки, но интересно защо не мислят за необходимостта от „диверсификация на политиката и икономиката”. Поразява фактът, как проатлантическата

Върхушка на ЕС можа с помощта на Вашингтон да натрапи на целия ЕС сегашния катастрофален курс по отношение на Русия, продължава Владимир Оленченко:

– Сегашното ръководство на ЕС, на Еврокомисията начело с Барозу – това е ярко изразено евроатлантическо лоби. В него въобще не се замислят над това, какво е необходимо на Европа. Главната задача е Европа във всичко да копира и дублира САЩ.

Руските доставчици вече започнаха преговори за заместване на „еврокошницата” с хранителни продукти от „несанкционирани страни”. Зеленчуци и плодове сега ще се купуват в Турция, Аржентина, Армения, Египет, Мароко, Чили, Китай, Узбекистан и Азербайджан. Месо и месни продукти – в Бразилия, Уругвай, Парагвай, Аржентина и Беларус.

Що се отнася до самите руски производители, то в аграрно-промишленото лоби на Русия на сегашните санкции гледат едва ли не като на панацея от всички свои беди. Тази година руските производители в буквалния смисъл реанимират, заяви членът на комитета на Държавната дума по аграрните въпроси Александър Богомаз:

– Мисля, че ако Европа „загуби” за износа тази година на санкции, то тя въобще ще загуби пазара на Русия. Защото именно тази година ще даде на нашите селскостопански производители време, необходимо за развитие и придобиване на увереност в утрешния ден.

В ЕС вече обвиниха Москва в нарушение на правилата на Световната търговска организация, а представител на ЕС нарече санкциите на Кремъл „политически мотивирани”.

Руският премиер Дмитрий Медведев на това заяви, че след всички въведени от март санкции против Русия, такава  реакция е „връх на цинизма”.

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 10.08.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 коментара.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: