Стойнев: Извадихме „Южен поток“ от „точката на замръзване“


"Южен поток"

„Южен поток“

Основна цел на външнополитическите усилия на икономическото министерство бе диверсификацията на международните пазари, отчитат от ведомството
Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) и Българският енергиен холдинг (БЕХ) са извадили „Южен поток“ от „точката на замръзване“ и са постигнали голям напредък с преговорите с руската страна, като е бил даден реален старт на проекта.

Това е записала в отчета за дейността си през единствената си година управление ръководената от Драгомир Стойнев институция.
Проектът ще донесе 5 хил. работни места и ще даде тласък на развитието на индустрията, коментират още от министерството.

Същевременно се отчита и стартиралата наказателна процедура срещу страната ни, която е във връзка с реализацията на плановете за изграждането на газопровода.

От ведомството обаче хвърлят вината върху действия и решения, приемани от правителствата на Сергей Станишев и Бойко Борисов.

Освен на газопровода, в документа е отделено специално внимания и на други нови проекти, сред които седмият блок в АЕЦ „Козлодуй“ и газовите връзки с останалите европейски страни.

Посочено е и подписаното акционерно споразумение с Westinghouse, но под условието следващото правителство да одобри условията в него. Що се отнася до газовите връзки, от документа ясно се вижда изоставането на проектите.

Газовата връзка с Румъния още не е заработила, макар че се очакваше това да стане още през август 2013 година. В отчета не е посочена нова дата, но прогнози на експерти от преди месеци сочат, че това може да стане най-рано през септември 2014 година.

В развитие са още и връзките с Турция и Гърция, а работата по връзката със Сърбия е в процес на сключване на договор за археологическо проучване на трасето.

Електроенергиен сектор

Сериозни проблеми в енергийния сектор, породени от ниското вътрешно потребление и ограничен износ на енергия, е заварило МИЕ в началото на своя мандат, пише още в отчета за дейността на институцията.

На фона на свитото потребление на електричество обаче държавната Национална електрическа компания (НЕК) има дългосрочни задължения за изкупуване на произвежданата енергия и това е в основата на сериозните финансови проблеми, които претърпя компанията, пише в анализа на министерството.

„За една година политиките на МИЕ са постигнали увеличаване на продажбата на електричество и въглища, намаляване на планираните загуби в НЕК, както и намаляване на мощностите студен резерв от 1040 МВт на 500 МВт“, гласи още докладът.

 

Източник: http://www.investor.bg

Posted on 09.08.2014, in Балканите, Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: