Катастрофата на Boeing 777. Мнение на италиански експерт


Джанандрея Гаяни. © Срийншот: YouTube

Джанандрея Гаяни. © Срийншот: YouTube

Трагедията на катастрофиралия в източна Украйна малайзийски Boeing 777 напълно очаквано предизвика цяла вълна от всевъзможни политически спекули. Обстоятелствата на катастрофата тепърва предстои да се изяснят, а от всички страни вече се сипят обвинения.

Въпросите са много и главният от тях е – как се случи така, че небето над зоната на бойните действия не беше затворено за полети на граждански самолети?

Ето какво сподели по въпроса главният редактор на италианското списание „Анализ и отбрана“ Джанандрея Гаяни:

КОРЕСПОНДЕНТ: Как бихте коментирали факта, че веднага след аварията, без каквито и да е доказателства, западни медии, в това число италиански, обвиниха Русия в станалото?

Джанандрея Гаяни: Обвинения по адрес на Русия и опълченците прозвучаха не толкова от страна на медиите, колкото от страна на Киев и САЩ. Джон Кери веднага беше заявил, че за всичко е виновна Русия, която уж била предоставяла оръжие на опълченците. Европейският съюз подкрепи тези обвинения, при това че никакви съществени доказателства няма. Украинските опълченци вече свалиха близо 20 хеликоптера на украинската армия, но го направиха с помощта на мобилни оръжия, предназначени за стрелба по ниски цели: 3-4 километра. Съгласно някои сведения, те са свалили и един транспортен самолет „Ан“ на височина 6500 метра. В края на юни те казваха, че са завзели една батарея ракети на системата „Бук“, но е известно, че тя е в неработно състояние. За съжаление, при отсъствие на доказателства позицията на Запада пак се диктува от политиката: Русия е враг и американците всеки ден ни го напомнят. За съжаление, ние, европейците, продължаваме покорно да слушаме, какво ни казва американската пропаганда, и отказваме да си отговорим на главния въпрос – дали сме заинтересовани от конфликт с Москва?

КОРЕСПОНДЕНТ: Нормално ли е, според Вас, че районът на бойните действия не е бил обявен за зона, забранена за полети? Това е нещо редовно ли в други световни региони?

Джанандрея Гаяни: Това е нещо ненормално и неправилно. Днес войни не се обявяват и често пъти ги развързват нередовни военни части. Граждански самолети продължават полети над Ирак, Либия, източна Украйна, Сирия. Но което ме порази в случая с Украйна, е, че авиацията участва в бойните действия от самото начало, с помощта на мобилни зенитни комплекси опълченците свалиха вече немалко самолети и хеликоптери на войските на правителството. Именно Киев преди няколко седмици разгърна тук батареи „Бук“ непосредствено до линията на фронта в района на Донецк. Възможно за борба незаконното нахулване на руски самолети, както казват украинските власти. Дори ако Киев се беше готвил за въздушни боеве там, тогава изобщо не е ясно, защо самите украински власти не бяха затворили въздушното пространство. Въпросите са много, в това число, защо Европейската служба за безопасност на въздушната навигация затвори въздушното пространство над източна Украйна за всички граждански самолети едва на следващия ден след трагедията на Boeing?

Татяна Санти
Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 03.08.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: