Резултатите от анализа на спътниковите снимки, публикувани от Съвета за сигурност на Украйна в интернет на 30 юли 2014 година


© Фото: www.mil.ru

© Фото: http://www.mil.ru

Министерството на отбраната на Русия анализира графическите материали, разпространени на 30 юли 2014 година от Службата за сигурност на Украйна (ССУ), които уж „опровергават“ автентичността на руските космически снимки за присъствието на 17 юли на украински батареи зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) „Бук“ в района на катастрофата на Boeing 777, както и „свидетелстващи“ за обстрелване на украинската територия от руските Въоръжени сили.

Първото, което следва да се отбележи, е, че за да се издигат сериозни обвинения, а още повече да се правят изводи, са необходими факти. Общоизвестно е, че задължителни атрибути на фактическите материали са точното обвързване на спътниковите снимки към местността в системата географски координати и астрономичното време на снимането.

Това е необходимо за точно определяне на състава на спътниковата групировка, намирала се в даден момент над мястото на снимането, имайки предвид характеристиките и възможностите на конкретни космически апарати, които се движат в околоземната орбита по предварително известни траектории.

Отговаряйки на този въпрос, може еднозначно да се констатира, че съгласно данни на Системата за контрол на космическото пространство на Руската Федерация, през периода от 10:00 до 13:00 часа московско време (9:00 до 12:00 украинско) на 12, 16, 17 и 18 юли украинските спътници „Сич-1“ и „Сич-2“ по посочените траектории не са прелитали.

В посоченото на снимките време над зоната на катастрофата се намираше американският спътник за оптико-електронно разузнаване тип „Кейхол“ («KeyHole»). По този начин източникът за получаване на фотоосновата за по-нататъшно обработване от Службата за сигурност на Украйна не следва да предизвиква съмнение у никого.

Относно самите снимки, подробният им анализ показа следното.

На първите два слайда руските и украинските снимки като цяло са идентични. Но важна забележка е, че представената от ССУ снимка е направена едно денонощие по-късно.

Слайд № 1

 

Слайд № 2

 

По-интересни за анализ са украинските снимки на слайдовете 3 и 4.

Слайд № 3

 

На тях посоченото време не отговаря на изображението.

Например, в 11 часа сутринта слънцето в тази местност се намира на югоизток и, съответно, сенките там следва да падат само на северозапад.

А на представените от ръководството на ССУ материали сенките падат на североизток. По този начин, тези снимки са направени не само че в друг ден, но и следобед, а посоченото на тях време е съзнателно фалшифицирано.

И това е неоспорим факт, докато на снимките, обнародвани от Министерството на отбраната на Русия на 21 юли, тези позиции отговарят на географската точка и текущото време.

Дори повече, на отбелязания от ССУ парцел гора с невъоръжено око се виждат грешките, направени от фото-редактора. За отбелязване е, че на руските снимки такива няма.

Освен това, съгласно данни на синоптиците, на 17 юли в района на село Авдеевка имаше облачност 70-80% с височина на долния слой близо 2500 метра, което лесно се проверява от много независими източници и добре се вижда на слайда на Авдеевка, направен от руския спътник.

Обърнете внимание, че на снимката 4 на ССУ в същия ден и в същия час има ясно слънчево време. Коментарите тук са излишни.

Слайд № 4

 

На слайда 5 разделителната способност на руската снимка е съзнателно влошена от фотохудожниците на ССУ, което доведе до замазване на очертанията на релефа (орната земя).

Слайд № 5

Снимка на участъка на местността, предоставена от Министерството на отбраната на Русия

Украинската снимка на слайда 7 също е идентична на руската, само че е направена 5 дни (!) по-късно от руската. Не е ясно, какво е искала ССУ да покаже на нея.

Слайд № 7

 

А сега да се обърнем към анализа на графичния материал на ССУ, който уж потвърждава доставянето от руска страна на територията на Украйна на оръжия и военна техника, прехвърляне на тайнствени диверсионни групи и обстрелване на селища.

На представените от ССУ 14 спътникови снимки могат да се видят някакви транспортни обекти и следи от тяхното движение без да се сочи каквато и да е връзка с местността, датата и времето. Например, на половината снимки (№№ 2-7) се виждат някакви полски пътища, минаващи, според ССУ, по територията на Руската Федерация и Украйна.

Снимка № 2

Снимка № 3

Снимка № 4

Снимка № 5

Снимка № 6

Снимка № 7

При това на снимките няма да откриете нито един път, който да прекосява руско-украинската граница. А голословните твърдения на ССУ, че следите на полето принадлежали на руска бронирана техника, не издържат на никаква критика.

Остава загадка – по какъв начин е било идентифицирано, че тези обекти са танкове, БТР или камиони, а още повече определена тяхната принадлежност на Руската Федерация, а не на Въоръжените сили на Украйна.

Същото се отнася и към двете фотоснимки (№№ 4 и 14), където уж на територията на Русия се виждали следи от инженерно оборудване на местността.

Снимка № 4

Снимка № 14

Сходно е положението с уж руската военна техника, намираща се в Украйна, която, според ССУ, е показана на снимките №№ 11 – 13.

Снимка № 11

Снимка № 12

Снимка № 13

И отново не е ясно, по какви ли признаци ССУ я смята за принадлежност на руската армия? Още повече, че територията около селата Мариновка, Кожевня и Григориевка, където тя била уж „открита“, вече дълго време се контролира от украинските силови структури.

Относно „следите“ на стрелба със системи „Град“ от района на село Григориевка на снимките №№ 8 – 10, което се намира в Украйна (!) и се контролира от армията й, това е един пореден „шедьовър“ на украинската конспирология, стоварваща проблема от болната глава върху здравата. Това може да се сложи в една редица с озвучените по-рано от Киев обвинения в причастност на Русия към организиране на Майдана и трагедията в Одеса.

Снимка № 8

Снимка № 9

Снимка № 10

Вместо да представя на световната общественост скалъпени набързо фалшификати, ръководството на ССУ би следвало да организира щателен контрол на всички налични в Донецка и Луганска област и частно въоръжавани наемнически батальони на Коломойски, Ляшко, Ярош и други, които действат в тези райони, сипят огън по украински градове и села, без какъвто и да е контрол от страна на ръководството в Киев.

***

Отчитайки резултатите от представения анализ и основавайки се на данните на обективния контрол на руската Система за мониторинг на космическото пространство, може да се твърди, че собственик на обнародваните фотоматериали еднозначно не е Украйна.

Но тяхното качество и посочената аргументация на обвиненията по адрес на Руската Федерация, каквито днес хвърля ССУ, не издържат на никаква критика.

Изглежда именно по тази причина истинските стопани на тези снимки и до сега не се решават да ги публикуват от свое име, за да не подкопават мита за универсалното космическо разузнаване.

 

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 02.08.2014, in Анализи and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: