Кой трябва да разследва катастрофата на малайзийския Боинг?


© Архивно фото: РИА Новости/Андрей Стенин

© Архивно фото: РИА Новости/Андрей Стенин

Истинските причини за катастрофата на малайзийския Боинг трябва да установят специалистите от Международната организация за гражданска авиация (ИКАО).

Както заяви президентът на съвета на ИКАО Олумуив Бенард Алиу, международните експерти ще оказват  помощ за установяване на причините на трагедията.

Боинг 777, пътуващ от Амстердам за Куала Лумпур, се разби в югоизточна Украйна на 17 юли. В самолета е имало 298 пътници, всички са загинали.

Катастрофата стана във въздушното пространство на Украйна. Украйна, както и Русия, е учредител на Междудържавния авиационен комитет (МАК) заедно с редица страни на ОНД.

МАК има еднолично право да разследва всички авиационни произшествия и катастрофи на територията на страните-членки на това споразумение. По този начин юридическото право да разследва катастрофата принадлежи на МАК.

В същото време, отчитайки големия резонанс на събитието, това, че самолетът е малайзийски и е произведен от американската компания Боинг, изисква присъствието на страни, които съвместно със специалисти от МАК, ще участват в разследването на катастрофата, отбелязва експертът на комитета на Държавната дума по транспорт Роман Гусаров:

– Доколкото самата катастрофа получи резонанс и около нея има изключително много политици, ще е най-добре, ако с разследването се заемат независими експерти от ИКАО. Ако ние се опитаме да отстоим правото си на разследване на трагедията, рискуваме да бъдем обвинени, че скриваме истинската причина за катастрофата.

По същия начин, по който досега става със самолета на Качински – полската страна категорично отказва да повярва, че катастрофата е станала по вина на полските пилоти и смята, че МАК нещо е скрил от светоовната общественост.

От друга страна, ако тръгнем по пътя, който предлагаше украинската страна и дадем право случаят да се разследва от европейска агенция, може да загубим някаква достоверна информация.

А това може да породи недоверие от страна на Русия към резултата, който ще бъде представен от агенцията.

Затова е по-добре, ако катастрофата бъде разследвана от неутрални специалисти на ИКАО, където влизат и руски представители.

Също така е много важна информацията от бордовите самописци – гласовия и параметричния, отбелязва експертът Роман Гусаров:

– По гласовите може да се разбере дали е имало признаци на тревога сред екипажа преди момента на катастрофата.

А по параметричните – дали е имало някакви отклонения в полета на самолета и на практика с абсолютна достоверност да се установи дали е станало мигновено разхерметизиране на голяма височина и самолетът се е разпаднал. Или той за известно време е планирал.

По всички данни можем с достоверност до 99 процента да възстановим цялата картина на станалото.

Автор: Олег Нехай

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Advertisements

Posted on 31.07.2014, in Общество and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: