Обвиненията срещу Русия придобиха ирационален характер


© Фото: AllSource Analysis

© Фото: AllSource Analysis

Поредните „изстрели” на информационната война срещу Русия отново се оказаха халосни. На 27 юли посланикът на САЩ в Киев Джефри Паят публикува в своя Twitter спътникови снимки с руски самоходни оръдия, които, видите ли, обстрелвали Украйна.

А след два дена се изясни, че това изобщо не са данните от американските спътници шпиони. Снимките са направени от частната американска корпорация Digital Globe. Такива може да има всеки, който си плати.

Руските военни експерти казват, че качеството на снимките прави анализа им невъзможен. Бившият високопоставен служител от администрацията на Рейгън Пол Крейг Робъртс смята, че появяването на снимките в Twitter още веднъж потвърждават, че става въпрос за пропагандна война.

Русия вече отдавна настоява от американците или да предоставят сериозни доказателства за обвинения по адрес на Русия (прехвърляне на тежка техника, обстрели, помощ на въстаниците), или да престанат да разпространяват фалшива информация.

Но досега САЩ не направиха това, заяви руският външен министър Сергей Лавров. Москва, каза Лавров, например, вече предостави данни за обективен контрол (спътникови снимки, данни от радио разузнаването, прихващане на разговори), които имат отношение към катастрофата на малайзийския Боинг. И ги е предала в ООН и ОССЕ.

Експертите от ОССЕ потвърдиха, че не са регистрирали никакво придвижване и концентриране на руски войски, никакви стрелби срещу територията на Украйна.

Избързването, с което Киев се опитва да прехвърли вината върху Русия за катастрофиралия малайзийски Боинг, подразни дори холандските власти.

Холандският съвет за сигурност (неправителствена организация, която разследва всички техногенни катастрофи в Холандия) нарече преждевременно и вредно съобщението от 27 юли на украинската Служба за национална сигурност и отбрана, че „черните кутии” на Boeing777 вече са разчетени.

И че дешифрирането уж доказвало, че самолетът е бил свален с ракета от земята. Работата е там, че „черните кутии” бяха предадени на експерти в Британия едва на 24 юли.

Разчитането им ще отнеме няколко седмици. Според правилата на ИКАО никой никаква информация преди пълното окончателно разследване няма право да публикува. И в печата такава информация не се изпраща.

Сега дори експертите от ЦРУ признават, че не разполагат с никакви данни за това кой е изстрелял ракетата: професионалистите не искат да поемат отговорност заради политическите решение на лидерите.

Автор: Андрей Федяшин

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Advertisements

Posted on 29.07.2014, in Общество and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 Коментари.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: