Ще разберем ли истината за полет МН17?


© Фото: AP/Airbus DS/AllSource Analysis

© Фото: AP/Airbus DS/AllSource Analysis

„Трябва убедително да се лъже, тогава винаги нещо ще хване дикиш” – гласи латинската фраза.

Киев се възползва от тази „мъдрост”, за да обвини украинските въстаници за падането на Boeing веднага след катастрофата, а САЩ (които наистина издребняват) веднага пък обвиниха Русия.

Заглавията на западноевропейските вестници не пестиха изрази.

Кой в действителност е съпричастен към смъртта на 298 пътници на полета на „Малайзийските авиолинии” и ще разберем ли някога истината?

Мнение на германския експерт и професор от Гьотингенския университет Петер Шулц:

– Сега ние трябва да изчакаме резултатите от разчитането на черните кутии от Лондон. Мисля, че няма да разберем кой е стрелял. Възможно е да разберем с каква ракета е бил свален самолетът въз основа на проучване на характера на поразяването.

Но кой е дал заповедта и дали това е провокация от страна на Киев, защото Boeing се е отклонил от маршрута, и до него се е намирал Су-25, за което говорят данните от наблюденията на Руските служби за контрол, едва ли ще се изясни.

Русия поиска от украинската страна да представи записите от разговорите на диспечерите – това е много вярна крачка. Но Киев никога няма да представи материал, който би го изобличил.

Това е съвършено ясно и да се вярва в това е пълна илюзия. Докато Вашингтон и Брюксел поддържат Киев във военната операция срещу югоизточна Украйна, украинските власти няма да споделят информацията.

И в тази ситуация Русия се оказа в изолация, особено в условията на информационна война, която подрива доверието в данните на руския Генерален щаб, получени от мястото на катастрофата.

Световната общност няма неутрален източник, на който да се довери. Американците имат космическо разузнаване, но те не искат да споделят данните.

Другите страни просто нямат такова. Това означава вероятно, че ние никога няма да разберем крайната истина. Но това не значи, че трябва да спрем. Необходимо е да се разработи стратегия за съвместни действия и да се преодолее кризата на недоверие.

За съжаление, засега нито Брюксел, нито Вашингтон са готови за сближаване. Русия заема внимателна позиция, като трябва да отбележим, че Кремъл и руското правителство са много инициативни в опитите си да придвижат този проблем.

Американският журналист на OpEdNews.com Майк Уитни написа на 11 юли за конфликта в Украйна: „… САЩ имат много малко възможности да въвлекат Путин в този бой и ние трябва да очакваме нови изфабрикувани събития от много  по-голям мащаб, отколкото пожарът в Одеса.

Вашингтон трябва да направи нещо наистина сериозно, а после да обвини за всичко Москва”.

Майк Уитни написа това пет дена преди катастрофата на Boeing. Страшно съвпадение…

Автор: Наталия Павлова

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 28.07.2014, in Общество and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: