В силовите структури на Украйна има версия, че Boeing бил свален на учения


 © Фото: РИА Новости/Вячеслав Афонин


© Фото: РИА Новости/Вячеслав Афонин

В деня на катастрофата на малайзийския самолет в Украйна, подразделения на ПВО на украинските въоръжени сили провеждали тренировка по отработване на сваляне от блокировка на системи за изстрелване на ракети.

Нещастна ситуация по нейното провеждане е могла да стане причина за трагедията с Boeing, съобщил на агенция „Россия сегодня“ („Русия днес”) източник в едно от силовите ведомства на Украйна.

„На 17 юли на командира на 156-ти зенитен ракетен полк било предписано да проведе тренировка на бойни поделения по прикриване на наземна групировка войски в предградие на Донецк – да разгърне дивизиони, да отработи съпровождане на цели и да изпълни целия логаритъм по съпровождане и условно унищожение на цели с ракета от зенитно-ракетния комплекс „Бук-М1”, разказал събеседникът на агенция „Россия сегодня“ („Русия днес”).

Според него, независимо, че на командирите на батареи били раздадени ключове за деблокиране на провеждането на изстрелвания на ракети, реално изстрелване на ракета 9М38М1 не било предвидено.

„За участие в тренировката в Днепропетровск от авиобазата Кулбакино на 229-та бригада на тактическата авиация в Николаев, били насочени два самолета Су-25.

Пред тях била поставена задача да проведат въздушно разузнаване и да обозначат контролните цели в района на съсредоточаване на групировката на антитерористичната операция западно от Донецк”, съобщил източникът.

„След навлизането на един от самолетите в зоната на откриване от зенитно-ракетния комплекс „Бук”, той бил взет на съпровождане от бойно отделение на батареята, разположена край населения пункт Зарощенское.

По всяка вероятност, по трагична случайност след известно време маршрутите на полетите на малайзийския Boeing и Су-25, независимо от разликата в ешелоните, те съвпаднали и се слели на екрана в една голяма точка, което станало фатално за гражданския самолет – в момента на сливане на целите на един азимут, системата за съпровождане автоматично се преустройва на водене на онази, която има най-голяма площ”, отбелязал той.

При това източникът не могъл да обясни причината на несанкционираното изстрелване на ракетата.

„С това въпрос се занимават сътрудници на Службата за сигурност на Украйна, които вчера сутринта отвели командира на батареята заедно с екипажа”, пояснил той, добавяйки, че не разполага с данни за хода на разбирателството.

„От 2001 година след трагедията с руския самолет Ту-154 над Черно море, на всички практически учения с участие на комплекси „Бук” била наложена забрана.

Съответно, военнослужещите имат само практика на техническо обслужване на комплекса и навици за съпровождане на цели”, предположил източникът в силовото ведомство на Украйна, подчертавайки, че това е негово лично мнение.

 

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Реклами

Posted on 27.07.2014, in Общество and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: