Министерство на външните работи на Русия разпространи документ, в който нападна реакциите на САЩ след катастрофата с малайзийския Боинг. На остра критика е подложен говорителя на Белия дом Джош Ърнест за изказването му, че САЩ събирали информация из социалните мрежи за съпричастността на Русия към трагедията.„Съдейки по нестихващата кампания за оклеветяване на Русия, организирана от американската администрация, там политиците все повече разчитат на откровени лъжи при провеждане на външната политика. Например последните изказвания на Джош Ърнест, прес секратарят на президента на САЩ. Той направо обвини страната ни за падналия в Украйна лайнер на Малайзийските авиолинии”, се казва в разпространеното днес съобщение, цитирано от РИА Новости.В изказванията си Джош Ърнест обвини руското правителство в съпричастност към катастрофата. По думите му самолетът би могъл да бъде свален от ракета, изстреляна от територия в Украйна, контролирана от опълченците. Ърнест заяви още, че администрацията на САЩ е разполага с информация от социалните мрежи, че Русия е обучила опълченци в Украйна да използват зенитно – ракетни установки „Бук”.

„От Вашингтон не предоставят никакви доказателства в подкрепа на твърденията си. Не показват дори и позоваване на факти, ограничават се само със споменаването на някакви „разузнавателни данни”, които обаче не могат да разкрият и вече съвсем нелепото – „информация от социални мрежи”. С други думи вашингтонският режим в построяване на теориите си разчита на несъответстващи на действителността антируски измислици, събрани в интернет. Ясно е кой ги пуска и замърсява интернет – Вашингтон и може би Киев”, се казва още в документа.

„Преди да посочва виновниците, САЩ трябва да отговори на 10 въпроса на Министерство на отбраната на Русия и 28 въпроса, формулирани по линия на руската авиация. Защо от Вашингтон мълчат?! Защото явно не могат да отговорят, или защото отговорът би се формулирал само в една дума – „санкции””, гласи заключението на разпространеният днес документ от Министерство на външните работи в Москва.

На пресконференция в Русия,  военните обнародваха данни от обективният контрол на обстановката над Донецк малко преди падането на Боинга. Според тези сведения точно тогава е имало повишена активност на украински ракетни установки. На пресконференцията тогава бяха изкарани данни и затова, че малко преди катастрофата украински самолет се е приближил до малайзийския лайнер./БЛИЦ