Смъртта на еврото


Страшният сън на Европа е реалност. Всичко пада, няма кой да го спре

Страшният сън на Европа е реалност. Всичко пада, няма кой да го спре

Доходността на италианските държавни облигации надмина критичните 7 процента, при които международните кредитори преди това трябваше да спасяват Ирландия, Гърция и Португалия. Настъпилата паника на пазарите изстреля така наречения „индекс на страха“ нагоре с 31 процента. Курсът на еврото спрямо долара рухна. Бягството на инвеститорите в кеш провокира и падане на стоковите борси.

Последва оставката на Силвио Берлускони, когото САЩ отдавна искаха да елиминират, но не заради неговите любовни бунга-бунга, а защото им пречеше със самостоятелната си енергийна политика в Близкия Изток, Северна Африка и в Европа. На негово място, както и в Гърция, беше инсталиран „кадър“ на банката Голдман Сакс.

На дневен ред са Испания и Франция. Накрая кръгът ще се затвори с Германия.

Както се очакваше реалната ситуация в Гърция се оказа много по-лоша и от най-лошите предвиждания. Международният валутен фонд предложи дългът й да бъде отписан в 50 процента. Това е реален банкрут. Но даже и това „благородство“ на банките-кредиторки няма да върне Гърция на пътя към възстановяването. Защото ситуацията в Гърция е проява на същия модел на безумие, който съществува в света и ще продължи докато съществува и сегашната система.

Заради това от няколко години казвам, че става дума за системна криза и че тя ще изчезне с изчезването на самата система, която е съвременният либерално-олигархичен капитализъм, облечен с някакви красиви думи като глобализиране и т.н.

Тази теза се споделя от все повече икономисти, даже от онези, които досега бяха каплани на системата. Но олигархичният капитал не се предава.

САЩ са мъртва държава, но не искат да признаят неизбежното, като се опитват да забавят своята катафалка за сметка на по-раншната смърт на конкурентите.

Доларът влезе в смъртна схватка с еврото. Може да се каже, че в момента всичко, което започва с „евро“ – самото евро, Еврозоната, Евросъюзът, Европейската централна банка, Европейската икономическа общност, Европейският митнически съюз, са на смъртно ложе. Вече нищо не може да помогне, защото самият „доктор“ се нуждае от свещеник.

Обемът на дълга на САЩ ще удари в установения от закона им таван, в резултат на което американската икономика за втори път в течение на една година ще се сблъска с опасността от банкрут. Това е и причината защо до Нова година САЩ и Израел могат да започнат война срещу Иран в последен опит да се измъкнат от пропастта.

Но и това няма да помогне. защото тази война върви от няколко десетилетия. Тя е войната на долара срещу целия свят и е загубена. Това са нейните последни залпове. Както се казва „пленници вече не се взимат“. Стреля се на месо. Причината за кризата са САЩ. Сега те се опитват да унищожат еврото, за да върнат на долара ролята на основна валута.

Още през 2009 г. САЩ започнаха систематични атаки срещу южния фланг на ЕС – Гърция, Испания, Португалия. Европа беше принудена да прехвърли милиарди в частните банки, да реже социалните програми, да уволнява чиновници, да съкращава работни места.

Кризата в Гърция, както и всички останали балони и дупки в световната икономика, беше създадена не от длъжниците, а от банките.

Цялата тази пирамида съществуваше и съществува само благодарение на допинга във вида на непрекъснато и евтино рекредитиране, където парите се печатаха „просто ей така“ и кредитите се раздаваха надясно и наляво. Но въпреки това гръцкият дълг спрямо брутния им продукт е по-малък от аналогичния американски дълг, който е най-екстремната изява на безумието, което работеше в течение на последните десетилетия в съвременния свят, на първо място – в западния.

Искаха да приемат Гърция в еврозоната и да спечелят от нейното кредитиране. Приеха я и спечелиха. Така че кризата щеше да настъпи с Гърция и без Гърция. След като Саркози заяви, че са приели Италия напразно в ЕС, циркът както се казва, може да бъде затворен.

След Гърция слабите звена са Италия, Португалия и Испания. неслучайно всичките са средиземноморски държави.

По този начин САЩ и НАТО завладяват и целия басейн на Средиземно море, което е важна цел в тяхната война в Близкия Изток. Но Гърция, Италия и Испания са пешки. По-сложно ще бъде с Германия, но и тя до една година ще трябва да избира или да фалира, защото според последни данни изведнъж се оказа, че американските банки имат над 1 трилион долара рискови позиции в нейните банки, или да излезе от еврото.

Може да се каже, че след долара и еврото е мъртво. Ще настъпи и смъртта на Европа и на всичко, което започна с думата „евро…“.

Според мен великата дългова имплозия ще удари Европа през следващите 12-14 месеца. Последиците ще бъдат глобални, тъй като ЕС е:

  • най-голямата икономика в света – годишно 16,27 трилиона долара
  • Китай е неговият най-голям търговски партньор
  • за ЕС отиват 22 процента от износа на САЩ

Това означава, че ако банковата система на ЕС колапсира, глобалната икономика ще задълбае още повече в своя системен крах.

Докато при Гърция все пак имаше „доброволци“ начело с Германия, които помагаха, с Италия такива глупаци няма да се намерят. Там ситуацията е неспасяема.

За този проблем пишеха още през 80-те години в тогавашния официоз. Ще припомня някои основни тези.

ЕИО, а след него и ЕС, се състои от страни от два различни типа икономики, условно казано, северна и южна. При това във Франция и Италия например границата между тези типове минава вътре в страните. както казват в Италия „всичко, което е на юг от Рим е Африка, а северно от Милано е Австрия“.

Но голямата разлика се състои в това, че северният модел на икономиките в Европа е построен предимно върху износа на продукти с висока степен на добавена стойност и на високотехнологично производство. А „южната“ преди всичко е износ на продоволствие и други селскостопански продукти с много голяма зависимост от туризма, върху когото държавата е прехвърлила и част от социалното подсигуряване на населението.

Тъй като страните с „южен модел“ по време на криза катастрофират много по-силно, те традиционно решаваха в миналото своите проблеми с девалвирането на националните си валути, което стимулираше вътрешното производство, потреблението и туризма. Спомнете си ценовата структура в Италия или в Гърция преди влизането им в Еврозоната.

В началото на еврото това съвпадна с безумното кредитно стимулиране на потреблението, наложено от САЩ и прехвърлено и в Европа.

След това ЕС нарасна и включи и страни с трети тип – с икономики-паразити от Източна Европа, които самоунищожиха цялата своя промишленост, създадена по времето на социализма, без да създадат нищо алтернативно. И те легнаха като допълнително бреме върху бюджета на ЕС.

Но започна кризата и южните страни-членки вече не могат да излизат от нея чрез девалвиране на своите валути, тоест трябва да се увеличават евродотациите за тях. Иначе социалната обстановка става критична. Но пари няма. Досегашните дългове вече е невъзможно да бъдат рефинансирани, а да се върнат – още повече, тъй като икономиките не генерират финансови потоци с необходимия съответен обем. Няма да помогне и затягането на коланите в Гърция и Италия, тъй като се свива потреблението и БНП, което отново намалява възможностите за изплащане на дълговете.

Изводът е прост – политико-икономическото-финансово-геополитическо образование, известно като ЕС повече не може да съществува в рамките на досегашните правила. При никакви обстоятелства. Но сегашното ръководство на ЕС не може да признае това също при никакви обстоятелства. Защото ще е неговото самоубийство.

Какви са вариантите за развитие на събитията? Те са два.

Първият е да се намали ЕС, започвайки на първия етап от Еврозоната при запазване на леко фризираните досегашни правила на играта.

Вторият е радикално да се променят тези правила.

Засега преобладава първият „фризьорски“ вариант – някой ще бъде изгонен от Еврозоната, Гърция ще си върне драхмата, ще преноминира дълговете, след това ще девалвира каквото си иска. Някои ще станат страни втора категория, някои ще си останат трета категория като България и Румъния, ако не бъдат извадени въобще от ЕС.

Този вариант обаче ще завърши с общоевропейска катастрофа, тъй като онези страни, които не са първа категория ще разберат, че вече никой нищо няма да им даде. А те влизаха в ЕС, за да получават. И ще започне такава тотална социална катастрофа и сътресения и революции, за които и Ленин не е сънувал. И Шенген вероятно ще бъде отменен и ще върнат граничните контроли.

Вторият вариант е нарушаване на сегашните правила и отмяна на дълговете. Но на тази крачка сегашните европейски елити, появили се именно върху дълговия балон, никога няма да се съгласят.

Но това, така или иначе, ще е икономическият и идеологически край на сегашния европейски елит. Други варианти няма.

Оптимистичният момент е, че и двата варианта са песимистични, което все пак налива някаква надежда в европейската трагедия.

 

 

Автор: Красимир Иванджийски

Източник: http://strogosekretno.com

Posted on 23.07.2014, in Анализи, Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: