Втората фаза на депресията започна


Икономиката на САЩ е в черна дупка

Икономиката на САЩ е в черна дупка

Икономиката на САЩ е в омагьосан кръг. Потребителите нямат пари и не влизат в магазините, фирмите не рискуват да разширяват дейността си и да създават нови работни места, което още повече ограничава потреблението, което в САЩ трябва да е двигател на икономиката. Затворен кръг.

САЩ продължават да са епицентърът на кризата. Симптомите за така нареченото второ дъно или втора фаза се множат. Даже шефът на Федералния резерв Бернанке призна, че оздравяването на икономиката се е забавило. Програмата с държавното стимулиране приключва, но проблемът с държавния дълг не изчезва. Монетарната политика не може да реши абсолютно нищо. Тази теория не може по никакъв начин да обясни текущите процеси. В арсенала на монетаристите просто няма съответните термини, а да променят своите базисни принципи и да въвеждат чужди е като да влизат в чуждо игрище, където могат да ги набият.

Разбира се, експерт-икономистите обслужват политическата машина. До неотдавна твърдяха, че криза въобще не може да има. А сега не могат да обяснят какво да се прави с тази криза. Тази невъзможност поставя политиците в критично състояние. Те могат да бъдат оптимисти или песимисти, но едно е сигурно – повече не могат да мълчат.

Какво ще бъде по-нататък? Бихме могли да търсим отговори в драматичното телевизионно обръщение  на президента Обама към „народа“, в което отново пролича, че той има сериозни проблеми с избора на стратегията. Практически той няма никакви лостове за влияние в сравнение с Бернанке. Но за разлика от Бернанке, няма право да мълчи и трябва да демонстрира действие, ако иска да запази някакви перспективи за себе си и за Демократическата партия.

Формално частните финансови власти на САЩ, т.е. Федералната резервна система, въобще не са подчинени на Обама. Но ако той успее да даде някакъв разумен отговор на кризата, може и да го използват. Проблемът е, че Обама няма никакъв план-програма. Същото се отнася и за Федералния резерв, заради което Бернанке предпочита да не говори и да не се появява публично. Но за Обама мълчанието е невъзможно. Все пак той е президент.

Какво трябва да прави? Има два варианта. Първият е да каже истината. Да опише механизма на кризата и да каже какви ще са последствията – спад на жизненото равнище на американците с около 50 процента, да предложи антикризисно действие и да обясни, кой е спечелил от тази политика, която доведе до кризата и кой трябва да бъде пожертван, за да се излезе от нея. И така нататък. Но това е война. Лична война на Обама срещу олигархокрацията, т.е. финансовата върхушка, докарала страната до катастрофа. И кой ще победи в нея не е ясно, още повече, че и преди Обама имаше опити, но те завършваха фатално за президентите.

Войната на Кенеди срещу Федералния резерв и неговите намерения да замени частния долар с държавен, завърши с убийството му в Далас. Преди това банкерите убиха и Линкълн.

Въобще историята на САЩ е пълна с опитите на различни президенти да върнат страната на американците и със съпротивата на финансовата върхушка да не им я дадат.

На този фон има и друг вариант. Това е споменатото обръщение на Обама на 21 август „към народа“, което заслужава внимание. Обама открито заяви, че в страната действат „тъмни групи“, които скрито манипулират общественото мнение. Според неговите думи тези организации имат неограничени суми, за да влияят върху американските избори и никой не знае кой им плаща. Това са преди всичко крупните банки от Уол стрийт. Тези „тъмни групи“ искат да държат американското общество на тъмно, заради което президентът е принуден да се обърне направо към народа.

Наблюдателите направиха аналог с близката по съдържание реч на президента Джон Кенеди, която той произнесе малко преди да го убият в Далас.

Но има и разлика. Кенеди беше започнал война на живот и смърт с финансовата върхушка на САЩ и с Уол стрийт. Обама засега само говори, по-точно чете от екранчето пред него.

Освен това, икономическата ситуация в САЩ днес и в началото на 60-те години е принципно различно. Тогава, след дългогодишния следвоенен подем в САЩ, жизненото равнище на населението растеше и американците бяха доволни и вярваха в своята „американска мечта“.

Днес вече няма мечти. Подемът в икономиката завърши отдавна, жизненото равнище пада, реалните доходи през последните 40 години постоянно се понижават. Почти 30 години това се компенсираше с ръст на кредитирането на населението. Но и този механизъм е изчерпан. САЩ са в спирала на дългогодишен спад. За повечето техни жители той отдавна е започнал.

Кенеди и неговите съветници, сред които беше и известният икономист Джон Кенет Галбрайт, се готвеха за настъпващата криза, която започна през 1971 г. по най-правилния път – искаха да ограничат ролята и функциите на частния Федерален резерв, стоящ всъщност над държавата.

Днес Обама, за разлика от Кенеди, няма нито ресурси, нито време, нито подготовка, нито собствен тил. И заради това борави само с риторика. Но все пак сочи „тъмните сили“, като визира Уол стрийт и се обръща към американците да му помогнат.

Уол стрийт не е само названието на улицата на банките и борсата в Ню Йорк, но и общоприето определение на финансовата върхушка, на елита на САЩ, който вече няма нищо общо с тази страна. В този смисъл изявлението на Обама е и първият ултиматум към Уол стрийт и елита на САЩ, които са виновни за ситуацията, в която се намира страната.

Дали елитът е готов на отстъпки? Или ще отговори на Обама както отговори на Линкълн и Кенеди?

Въпреки че САЩ са в най-свирепата криза в своята история, обикновените американци нямат и понятие какво се случва в тяхната икономика. Повечето си мислят, че това е временна рецесия и че тя вече завършва, като в близко време ще започне период на нов икономически ръст и просперитет.

Но реалностите са жестоки. Американците са въвлечени в икономическа черна дупка, от която икономиката им никога няма напълно да се възстанови. Проблемът е дългът – сумарният, правителственият, корпоративният, личният. Американците натрупаха най-големият дълг в историята на света.

Тук даваме в графична форма някои причини защо икономиката на САЩ умира и никога няма да се възстанови.

Финансистите и банкерите не създават национално богатство. Те могат да го преразпределят или да го откраднат. В момента правят и двете – крадат и преразпределят. Републиканците твърдят, че Бил Клинтън, Робърт Рубин Крис Дод или Бърни Франк са виновни за колапса на тяхната финансова система. Демократите пък твърдят, че Буш-младши с неговата банда от „свободни пазарни капиталисти“ създаде финансово бедствие с епични пропорции.

Истината е, че САЩ са поробени от една финансова върхушка, базираща върху долара, която не прави разлика между партиите. Тези финансови варвари изсмукват живота от преди това продуктивната нация и наричат това капитализъм. Но това не е вярно за икономиката на САЩ. Тя е олигархично потребителско общество, което е манипулирано в огромен мащаб чрез печатане на долари в полза на финансистите на Уол стрийт и мегакорпорациите.

Депресията, която сега задушава САЩ се готвеше от 30 години. Дойдоха тежки времена. Богатите имат армии от охранители, за да пазят заграбеното. И ще се нуждаят от тях преди кризата да си отиде. Ако не си отидат преди нея.

 

 

Автор: Красимир Иванджийски

Източник: http://strogosekretno.com

Posted on 22.07.2014, in Анализи, Икономика and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 6 коментара.

 1. Атанас

  Проблема на автора е ,че 50% и повече от казаното е невярно

  защото има начин – с ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ и затова в Давос свет.икономисти бяха категорични и МВФ си признаха – http://www.dw.de/новите-прозрения-на-мвф/a-17488238

  Плоският данък, както учеше класикът Адам Смит в “Богатството на народите”, и както почти всички икономисти в развития свят днес признават, е регресивен инструмент за преразпределение на данъчната тежест в интерес на богатите и във вреда на средната класа и бедните. Независимо от краткосрочните резултати в събираемостта, азбучна истина е, че в дългосрочен план регресивното облагане намалява съвкупното търсене, потиска растежа, увеличава дефицита и публичния дълг, засилва неравенството и подчинява демокрацията на олигархичния капитал, което поражда чувство на несправедливост у мнозинството и генерира политическа нестабилност.

  Историята е категорична – ако трябва връщат данък Рузвелт и т.н. данъчна ставка остава 70% при десния Никсън и 50% при бащата на икономиката на предлагането Рейгън; данъчните намаления на Буш II я свалят до 35%, а “социалистът” Обама успява с голям труд да я върне до 39,6%…..2012г. разликата в дохода на средния топ мениджър и средния му работник в САЩ е нараснала над девет пъти – от 30 пъти в края на 70-те години, до 277 пъти днес. Средното почасово възнаграждение от 1975 до 2010 г. е пораснало 10 пъти по-малко от производителността.

  В Англия е имало 100% и във Франция 75% е добре

  Това са елементарни неща и се знае но аз говоря за много по сериозно преразпределение от забрана на ошфорки и т.н.регулации до данък лукс защото идват 3 планетарни катастрофи

  и имам ясни стратегии как да се избегнат

 2. Атанас

  трябва да му пиша на Иванджийски ,че почна много да се излага в прогнозите иначе с историческите факти го докарва

  Трябват много,много пари които да се вложат в точно определени неща защото има минимум 15год. технологично време за трансформацията на транспорта ,енергетиката и селското стопанство за функциониране без петрол ,И НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ на 100% тоест трябва да си оставим петрол , което означава веднага да се почне трансформацията и не с кредитна експанзия/печатане ,а с забрана на ошфорки и т.н. регулации до данък лукс с цел бюджетни излишъци които се влагат в точно определени неща – https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558 – инфраструктура за ел.влакове ,теснолинейки ,метро и т.н. енерг.ефективност ,и за фотоволтаиците е по-особенно тоест има последователност кое първо ,и учените направиха в САЩ фотоволтаик с 1% КПД но енергията която се влага за направата и рециклирането му е 50 пъти по-малко от сегашните

 3. Атанас

  Херман Ван Ромпой каза пролетта на 2013год. ,че бюджетите на 27-те губят 1 трилион евро ГОДИШНО от ошфорки – толкова е здравеопазването на 27-те

  В света се въртят 32 трилиона $ в ошфорки тоест грубо 5-6 трилиона $ не влизат в бюджетите – http://www.youtube.com/watch?v=gYd7Q8nZ9Jo – защо филма не се върти по всички телевизии ?!

  Няма време да се събират 1 000 000 подписа от 7 държави в ЕС за референдум в ЕС за забрана на ошфорки ,и за регулации до данък лукс

  Всички граждани трябва да “въстанат“ и да се забранят защото доклада на ООН е грешен т.е. трябват много пари и се почва от ошфорките и т.н. регулации до данък лукс

  “Априлското въстание“ в 21 век е протести ,петиции и т.н. конституционни права но проблема е ,че хората(над 90%) нямат представа за нещата като цяло и затова пиша – да са запознати защото ги лъжат в смисъл почва се от ошфорките и т.н. сиво банкиране до данък лукс

  Хората трябва да са запознати за да изискват от политици и т.н. държавни институции да вземат мерки защото работата която трябва да се свърши е огромна – инфраструктура и т.н. планиране и в образованието с цел избягване на 3-те планетарни катастрофи от които ще има милиарди жертви

 4. Атанас

  Ето и доклада на ООН ,който е грешен – http://www.greentech.bg/?p=21201

  50 трилиона паунда са но до 2030год

  Готов съм да застана пред всички академии на науките ,експерти и NASA за да им обясня защо е грешен

 5. Атанас

  Аз не крия фактите и обяснявам защо доклада на ООН е грешен –

  просто не се взима под внимание петрола тоест запасите са сгрешени и тъй като има минимум 15год. технологично време за трансформацията на света за функциониране без нефт трябва да се почне веднага

  ,и тъй като трябват много пари просто се забраняват ошфорките и т.н. регулации до данък лукс с цел бюджетни излишъци за точно определени неща

  Аз сам не мога да забраня ошфорките и т.н. затова пиша повече хора да са запознати и да изискват от политиците и т.н. да се вземат мерки защото работата която трябва да се свърши е огромна

  А за тези които се съмняват колко са запасите на петрол ще кажа ,че няма значение дали са за 20 или 30год. като не забравят ,че има разлика между евтин,лесен за добив петрол и скъп ,и екологията е отделна тема

  исках да кажа ,че дори аз да бъркам няма проблем да се почне веднага трансформацията защото ако съм прав

  ще има милиарди жертви

  така ,че да не рискуваме и да почнем веднага

 6. Откога е тази статия бе хора …дайте нещо по съвременно

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: