Шквал


Шквал

Руският флот още от края на 70-те години на миналия век разполага с оръжие, в сравнение с което обикновените торпеда и традиционната тактика са толкова архични, колкото лък и стрели в сравнение с автомати и картечници.

Става дума за торпедото „Шквал”.

Разработките на скоростни торпеда започват през 1963 година, а след година се провеждат първите изпитания на прототипи в езерото Исик-Кул.

Но въпреки, че е произведено отдавна, досега оръжието няма аналог, а много негови детайли остават секретни. Уникалността на суперторпедата е в тяхната скорост.

Скоростта на обикновените торпеда достига 60-70 възела, докато „Шквал” може да развива скорост от 200 възела (370 км/ч или 100м/с) под водата – абсолютен рекорд за подводен обект.

Да бъде развита такава скорост във водата не е лесно – пречи съпротивлението на средата – под водата то е 1000 голямо отколкото във въздуха. Затова „Шквал” е задвижван от ракетни ускорители.

Стартовият му ускорител е на твърдо гориво, с тяга от няколко десетки тона, с негова помощ торпедото достига скоростта на крайцера за 4 секунди и след това се изстрелва.

След това започва да работи маршов двигател. Той също е реактивен, с хидрореагиращо гориво.

Но даже реактивния двигател не може постоянно да преодолява съпротивлението на водната среда при такава огромна скорост.

Тайната на „Шквал” е в ефекта на суперкавитация. Тя не плава, а лети в газов мехур (каверна), който създава сам.

 Изстрелването на „Шквал” не може да бъде скрито – торпедото издава много силен шум, а газовите мехури изплуват на повърхността, образувайки отлично видима следа.

Един от участниците в изпитанията казва: „На какво прилича изстрелването на „Шквал”?

Представете си, че богът на морето Посейдон е взел в ръцете си тънка жилава пръчка: свистене и грохот, а след това бързо отдалечаваща се права като стрела следа от пръчката по водната повърхност”.

Американците понякога наричат „Шквал” „убиец на самолетоносачи”.

Наистина, една от възможните задачи на „Шквал” е извеждането от строя на самолетоносачи или даже на цяла група подобни кораби (торпедото може да бъде оборудвано с ядрена бойна глава).

Защото, въпреки, че не може да бъде скрито и въпреки „праволинейността” на торпедото да се защитиш от „Шквал” (а още повече от два залпа такива торпеда) е практически невъзможно – за 100 секундни подводен полет към целта, големият кораб или подводница няма да успеят нито да променят курса си (или поне да намалят набраната скорост), нито да вземат някакви контра-мерки.

В резултат отклонението от целта на „Шквал” не надвишава 15-20 метра, което при такава мощна бойна глава е смъртоносно.

 

Автор: И. Останин

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

 

Posted on 18.07.2014, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: